Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

FAQ Korta Frågor & svar

Hej det här är vår FAQ-sida där vi samlat de vanligaste frågorna. Du kan filtrera på område och kategori. Finns inte din fråga här, kan du prova du prova att söka med förstoringsglaset längst upp på sidan, då söker du på hela sajten och får fler svar!

 • Om din solcellsanläggning är inkopplad på Värnamos lokala elnät, kommer Värnamo Elnät skicka in kontrolluppgift till Skatteverket en gång varje år i januari. I kontrolluppgiften anges hur mycket överskottsel din solcellsanläggning matat ut på det lokala elnätet under föregående kalenderår. 

  Du kan få skattereduktion för maximalt 30 000 kwh/år

  Observera att du aldrig kan få skattereduktion för mer än den el du köpt in (förbrukat)

  Därmed kan det vara skillnad på vad du producerat och vad som anges som underlag till skatteverket.

  Se uträkningsexempel på skatteverkets hemsida:
  Skatteverkets sida för microproduktion

 • Under pågående abonnemang kan du både höja och sänka hastigheten enkelt om du loggar in på Mina sidor. Du kan ändra din hastighet en gång per dygn. Kostnaden justeras så du betalar per dag efter den hastighet du har.

 • Vår app är nu tillgänglig via appbutiker och det går bra att prova appen.

  Lanseringen sker först i höst och fram tills dess är appen en testversion. Vi har inte möjlighet att ge support på appen under semestertider då vi inte har personal på plats för det. Lämna gärna feedback direkt i appen istället under Inställningar-Tyck till.

  Information om appens funktioner med bilder finns på vår hemsida

 • Du som kund hos Värnamo Energi kan logga in med ditt BankID. Det måste vara den person som står på avtalet som loggar in. För att upprätthålla en hög säkerhetsnivå blir du utloggad var 14de dag. Du loggar enkelt in med BankID igen.

  Appen går att starta i demo-läge utan inloggning via länk ”visa demo” längst ner.

 • I Värnamo Energi-appen kan du bl.a göra följande:

  • Följa din energianvändning av el och fjärrvärme
  • Följa dina kostnader för de tjänster du har hos Värnamo Energi
  • Följa Nord Pools spotpriser på elbörsen
  • Koppla upp din laddbox (om du är elhandelskund)
  • Koppla upp en smart termostat
 • Det gör du enkelt via appen. Välj "lägg till resurs" längst ner i appen och se vilka laddboxar som är godkända. Välj sedan vilken laddbox du har och följ instruktionerna. 

 • För att kunna använda din Easee laddare med vår app måste du ha Värnamo Energi inställd som operatör.

  Om din laddare har en annan operatör idag kan detta enkelt ändras i https://easee.cloud Logga in med samma användarnamn och lösenord som du använder i Easee-appen.

  1. Gå till Sites ➡️ Operator ➡️ Unpair
  2. Du bör då kunna ansluta Värnamo Energi som den nya operatören.
  3. Efteråt kan du gå in i vår app och para ihop Easee här: Lägg till resurs ➡️ Laddbox ➡️

  Om du får ett felmeddelande om att du har använt fel PIN-kod många gånger, måste du normalt vänta minst 24 timmar tills du försöker koppla ihop laddaren igen.

 • I nuläget integrerar vår app endast med växelriktaren Solar Edge, har du en annan växelriktare kommer du inte att se den el du själv förbrukar.

  Ytterligare information:

  • Det du ser i appen när du inte har en Solar Edge växelriktare är den el som säljs ut på nätet då detta passerar elmätaren. (Kan vara en fördröjning på upp till 48h beroende på vilket elnät du bor i.)
  • Vid fördröjningar gällande information om såld el kan detta bero på att du inte är i vårt elnät och att vi då måste invänta information från din nätägare om hur mycket el du sålt.

  Vi jobbar med att kunna erbjuda fler fabrikat av växelriktare.

 • EL:IN är en realtidsmätare som ger dig detaljerad insyn i din elanvändning och ev. elexport.

  Realtidsmätaren EL:IN kopplas in i din elmätare och läser av konsumtion och export i hemmet. Datan visas sedan i Värnamo Energi-appen där den;

  • visar din energianvändning i realtid
  • visar din energiexport i realtid
  • visualiserar din fasbelastning

   Det här behöver du för att använda vår realtidsmätare EL:IN

  • vara elhandels-/elnätskund hos Värnamo Energi
  • ha tillgång till elmätare för din bostad
  • wifi-täckning där du placerar din EL:IN (2,4 GHz)
  • ha en elmätare med HAN/P1-port • Om WiFi-nätverket som EL:IN är ansluten till ändrar inställningar, behöver enheten konfigureras på nytt. Håll in återställningsknappen i cirka 5 sekunder. Detta gör att EL:IN blir redo för att konfigureras genom appen igen.

 • För att streama behöver du ha ett programkort samt ett abonnemang på Grundpaketet (antingen ett eget villabonnemang eller via din hyresvärd).
  Du behöver även ha en streamingenhet (till exempel: en smartmobil, eller en surfplatta, eller en tv-apparat som fungerar att ansluta till en Apple TV eller en Google TV).
  Därefter följer du stegen 1-3 nedan:

  1. Aktivera ditt FinnvedenMedia-playkonto
  (det gör du bara en gång oavsett antal enheter du tänkt streama med).

  2. Ladda ner FinnvedenMedia-appen i de streamingenheter du vill streama med
  (du kan ladda ner och använda appen i max 10 enheter och streama med 4 enheter samtidigt).

  3.
  Klart! Nu kan du börja streama!


  Länk: Köpa programkort & tv-abonnemang
  Länk: Aktivera mitt playkonto
  Länk: Ladda ner appen i mina streamingenheter
  Länk: Användarguide så funkar appen

 • Efter uppdatering av Apples iOS är det just nu inte möjligt för Apple-enheter att casta över vår tv-app FinnvedenMedia direkt till en Chromecast. 

  Följande möjligheter finns:

  Apple-produkt
  - iPhone/iPad till Apple TV
  - Beroende på version av Apple TV finns även möjligheten att ladda ner appen FinnvedenMedia och titta direkt i Apple TV'n.
  - Dator via hdmi till tv

  Android-produkt
  - Telefon/Surfplatta till Chromecast
  - Vid nyare version av Chromecast finns möjligheten att ladda ner appen FinnvedenMedia och titta direkt i Chromecasten.
  - Dator via hdmi till tv
  - I vissa smart-tv's finns möjligheten att ladda ner appen FinnvedenMedia och titta direkt i tv-apparaten. 

 • För att streama behöver du en så kallad "streamingenhet" som du laddar ner FinnvedenMedia-appen i. Exempel på streamingenheter som är kompatibla med appen är: en iPhone, en iPad, en android surfplatta, en android smartmobil, en Google TV med chromecast som kopplas ihop med din tv-apparat, eller en Apple TV som kopplas ihop med din tv-apparat (ska du casta till din tv-apparat behöver tvn vara så ny att det går att casta till den, se din tv-apparats instruktionsbok). Värnamo Energi säljer inte tv-apparater eller streamingenheter, dessa köper du själv. 

  Länk: Se exempel på streamingenheter samt info hur jag gör för att ladda ner appen i dem

 • En streamingenhet behövs för att kunna "streama" kanaler. Exempel på streamingeneheter som funkar att streama våra kanaler med är: en Google TV med chromecast, en Apple TV, en vanlig smartmobil eller en surfplatta. På infosidan "streamingskola" berättar vi mer om skillnader och likheter med de olika enheterna samt tipsar var du kan köpa dem. Värnamo Energi säljer inte streamingenheter, det köper du själv. 
  Länk: Gå till streamingskolan

 • För att titta Grundpaketets kanaler digitalt eller för att se HD-sändning, se kanalerna i vår app FinnvedenMedia samt för att kunna välja till fler kanaler från Värnamo Energis extra kanalutbud, så måste du ha ett programkort. Du behöver även ha en mottagningsutrustning (antingen en CA-modul eller en digitalbox) att sätta programkortet i. En CA-modul används av dig som har en TV med stöd för CI+. OBS! Har du en äldre TV som saknar stöd för CI+ så fungerar det inte att ha en CA-modul utan då behöver du sitället ha en digitalbox.

  För mer info se vår sida om programkort & utrustning.

 • Din fjärrvärmecentral går att ställa in för att passa dina behov och ditt hus förutsättningar. Utetemperaturen bestämmer vilken temperatur din fjärrvärmecentral ska skicka ut till elementen eller golvvärmen. Ju kallare ute, desto varmare vatten skickas ut. Om du vill ändra temperaturinställningarna gör du det via manöverpanelen.

  Tips! Du kan även ställa in en tidsbegränsad sänkning av värmen, till exempel när du reser bort. Då slösar du inte på värmen, men kommer ändå hem till ett varmt hus.

 • För att värmen ska fördela sig jämnt i olika delar av huset måste det vara tryck i värmesystemet. Det är expansionskärlet som hjälper till att hålla rätt tryck. Tryckmätaren ska vanligtvis stå på ca 1 bar (om huset inte är högre än 10 meter). Trycket är vanligtvis lägre sommartid och högre vintertid. Det är den övre pilen eller den svarta pilen du ska titta på.

  Är trycket lägre än 0,6 behöver du fylla på värmesystemet med vatten. Det gör du genom att öppna påfyllningsventilen tills trycket åter är uppe på 1.

  Behöver du fylla på systemet ofta (mer än 2 gånger per år), kan det vara ett tecken på att expansionskärlet är trasigt eller att systemet läcker. Kontakta i så fall en servicetekniker eller rörfirma.

 • Om det är luft i värmesystemet kan det göra att det inte blir tillräckligt varmt inne, eller att temperaturen blir ojämn. Ett tecken på luft i systemet kan vara att en del element är kalla i övre delen och varma i nedre.

  1. Stäng av cirkulationspumpen (genom att slå av strömmen).
  2. Kontrollera trycket. Fyll på vatten vid behov.
  3. Vänta 15 minuter.
  4. Öppna termostatventilerna på elementen fullt.
  5. Öppna försiktigt skruven som sitter högst upp på ena sidan av elementet. Använd en luftningsnyckel.
  6. Vänta tills det börjar komma vatten, var beredd med en burk eller en trasa. Skruva åt skruven igen.
  7. Kontrollera trycket. Fyll på vatten vid behov.
  8. Starta pumpen och vrid termostaterna till rätt läge igen.
 • Cirkulationspumpen styr hur fort det varma vattnet cirkulerar i rör, element och golvvärme. Ju långsammare pumpen kan gå och ändå ge värme till fastigheten, desto bättre. Beroende på om du har element eller golvvärme ska pumpen ha olika inställning för hastighet. Pumpen är varvtalsstyrd. Det betyder att pumpens hastighet regleras automatiskt när behovet ändras. Sommartid när det inte finns något behov av värme stannar pumpen.

 • Om trycket blir för högt i systemet löser säkerhetsventilen automatiskt ut och släpper ut lite vatten. Det finns en säkerhetsventil för tappvarmvattnet, det vill säga varmvattnet som kommer ur vattenkranen, och en för värme. Vid enstaka tillfällen kan det komma vatten från någon av säkerhetsventilerna. Om det droppar hela tiden är något fel.

 • Upptäcker du grönt varmvatten kontaktar du vår kundtjänst 0370-69 41 00

  Om ditt varmvattnet blivit grönt – så är detta helt ofarligt, men du bör undvika att använda det i matlagning, då det kan finnas andra ämnen i det inläckande fjärrvärmevattnet som inte är lämpligt att äta eller dricka.

  OBS! Det är inte farligt att duscha även om varmvattnet blivit grönt och någon risk för färgpåverkan på tvätt och hår finns inte. 

  Varför är vattnet grönt?
  Värnamo Energis fjärrvärmevatten är sedan 2020 grönfärgat i Värnamo, Rydaholm, Bor, Forsheda, Bredaryd och Lanna. Genom att tillsätta det helt ofarliga färgämnet Pyranin i alla fjärrvärmenät kan eventuella läckor i ledningar och varmvattenväxlare lättare kunna spåras. Läs mer om detta på separat sida. Länk: Grönt fjärrvärmevatten

 • Att ha ett fjärrvärmeserviceavtal som tryggar ditt uppvärmningssystem kostar 1290 kr per år.

  Fjärrvärme är en driftsäker uppvärmningsmetod som fungerar i stort sett jämt, tack vare att våra duktiga drifttekniker ser till att allt ute i nätet fungerar. Värmeväxlaren hemma hos dig har två års nygaranti, men när den blir äldre kan det vara bekvämt att teckna ett serviceavtal - då behöver du inte göra mer än att lyfta på luren om det skulle uppstå problem hemma hos dig.

  Länk: Läs mer om hur du skaffar servicevtal och vad som ingår i servicen. 

 • Undersök regelbundet i fjärrvärmecentralen så att det inte finns något läckage. Observera att det är naturligt att det droppar från spillröret ibland. Om det är blött i eller under centralen kan det tyda på ett läckage. Om vattnet är grönt (om det är otydligt kan du testa att torka upp vattnet på en bit vitt hushållspapper) tyder det på att det läcker från inkommande fjärrvärme. 
 • Efter ett strömavbrott kan det hända att cirkulationspumpen stannar och elementen blir kalla.

  För att få igång cirkulationspumpen kan du öka hastigheten. Vrid på hastighetsreglaget på pumpen. Det finns tre hastigheter. Öka först ett steg och hjälper inte det så öka till högsta hastigheten. Går pumpen igång så låt den gå med den förhöjda hastigheten i någon timme, innan du åter sänker till den hastighet du hade inställd innan strömavbrottet.

  Ett annat alternativ för att få igång pumpen är att lossa centrumskruven och sedan med en skruvmejsel vrida runt rotorn som du då kommer åt.

 • Är du ny kund? Vad roligt att du vill bli kund hos oss! Gå till bredband, tv, elavtal, elnät eller fjärrvärme och beställ! Du kommer bli ombedd att ange din adress, det beror på att utbud och priser varierar på olika adresser. Länk: Ange din adress

  Är du kund hos oss sedan tidigare? Då ska du alltid logga in på hemsidan FÖRST innan du beställer något!

 • Är du befintlig kund hos oss ska du alltid börja med att logga in på vår hemsida! Efter att du har loggat in på hemsidan blir din adress synlig i ett blått fält långt upp på sidan. Kolla att rätt adress är vald i det blåa fältet. Gå sedan vidare till rubrikerna bredband, tv, elavtal, elnät eller fjärrvärme och beställ till de tjänster du vill ha på adressen som är vald i blåa fältet. 

 • Är du befintlig kund hos oss och redan har avtal på en adress, men nu vill du beställa tjänster på en helt ny adress (till exempel till sommarstugan)?

  - Då ska du först logga in på hemsidan. Klicka sedan på "Byt Adress" i det blå fältet som blir synligt efter att du har loggat in på hemsidan. Därefter lägger du till den nya adressen. Gå sedan vidare till bredband, tv, elavtal, elnät eller fjärrvärme och beställ de tjänster du vill ha på den nya adressen.

 • Vid separation, och om en av er ska bo kvar, så behöver ni kolla vem som står för avtalen. Om det är den person som avser bo kvar som står för avtalen, behöver ni inte göra någonting.

  Men, om det är den person som avser att flytta ut, som står för avtalen, så måste i kontakta kundservice på telefon 0370-694100 så hjälper vi er att flytta över avtalen till den som ska bo kvar.

 • Bara en av er kan stå som juridiskt och betalningsmässigt ansvarig för elnätsabonnemanget och för elavtalet. Om ni vill ha fjärrvärme måste även fjärrvärmeabonnemanget tecknas av samma person som står för elnätsabonnemanget och elavtalet.

  Allra smidigast för både dig och din sambo/dina medboende är det – om ÄVEN eventuella bredbands- och TV-tjänster tecknas av samma person – men det finns inget krav på detta.

  Dvs om ni vill dela upp betalningsansvaret för tjänsterna, så kan en stå för – elnät, elavtal & fjärrvärme – och den andra stå för bredband & TV.

  MEN Tänk på! Det blir allra mest praktiskt om endast EN person i hushållet står för ALLA avtal med Värnamo Energi, eftersom all information om hushållets tjänster då samlas på en och samma avtalspart. Det blir då enklare att överblicka och ändra hushållets tjänster på Värnamo Energis hemsida.

 • Om du avslutat ditt elnätsabonnemang och/eller elhandelsavtal i tid (1 kalendermånad före flytt), så ser vi till att ditt elnätsabonnemang och elhandelsavtal avslutas på den dag du anger som överlåtelsedatum. Din elmätare och eventuell fjärrvärmemätare kommer läsas av på överlåtelsedagen. Senast månaden efter slutavläsningen får du slutfakturan på elnät, elhandel och fjärrvärme. Slutfaktura på dina bredbands- och/eller tv-tjänster får du efter att du avslutat tjänsterna samt efter att uppsägnings- och eventuell bindningstid löpt ut.

  OBS! Vi kommer skicka slutfakturorna till din gamla adress om du inte kontaktar oss och meddelar att du vill att de ska skickas till en annan adress.

 • Kontakta vår kundservice på telefon 0370-694100 så hjälper vi till med allt praktiskt runt el-, fjärrvärme-, bredbands- och tv-avtal som funnits hos oss.

  Efter att vi fått meddelande om dödsfall så upphör avtalen som den avlidne hade. Om du är efterlevande som vill bo kvar, så måste du teckna nya avtal i ditt namn. Om avtalen istället ska flyttas över till ett dödsbo behöver vi veta vart fakturan ska skickas. Ring oss!

 • Du måste säga upp dina avtal senast 1 kalendermånad i förväg! Elnät, elhandelsavtal, fjärrvärme, bredband och tv-tjänster upphör efter din uppsägning så snart uppsägningstiden och eventuella bindningstider (på bredband) löpt ut. 

  Den som tecknat ett avtal är betalningsansvarig tills avtalet sagts upp och eventuella uppsägnings och bindningstider löpt ut. Avtal upphör inte automatiskt och skulder skrivs inte av bara för att du har flyttat. Så glöm inte att avsluta avtalen i god tid innan du flyttar!

 • För att få el till din bostad måste du BÅDE ha ett elhandelsavtal hos ett valfritt elhandelsbolag som köper in och säljer el till dig, du måste OCKSÅ ha ett elnätsabonnemang hos ett elnätsbolag som distribuerar (överför) elen hem till dig. 

  Elhandelsbolag kan du välja själv. Elnätsbolag har monopol. Så även om du bytt till ett annat elhandelsbolag kommer du även fortsättningsvis få en elnätsfaktura om din bostad finns i Värnamo Elnäts eldistributionsområde.


  Länk: Läs mer om elpriset - skillnad på elnät och elhandel

 • Vi har skickat ut brev till de elnäts-kunder som har s.k rundstyrning (en äldre teknik för att styra förbrukningen på det lokala elnätet vid hög belastning. Reservdelar och komponenter tillhandahålls inte längre)
  Nu tar vi bort systemet för rundstyrning och därmed upphör den tariffen (priset) 2022-12-31.

  Du som fått detta brev kommer därmed att flyttas över till den prislista för elabonnemang som heter Enkeltariff med samma säkringsstorlek som tidigare.
  Vilken säkringsstorlek du har ser du på din faktura. 

  Vill du ändra din säkringsstorlek kontaktar du en elinstallatör som utför arbetet. Elinstallatören meddelar därefter oss. Ändring av säkringsstorlek bekostar du själv. 


  Länk: Se Värnamo Elnäts abonnemangsavgifer from 2023-01-01
  Länk: Så går det till att ändra huvudsäkring

 • Ja, nästan alla mätare i Sverige klarar timmätning. Nätägaren bestämmer vilken avräkningsmetod du har och de har upp till tre månader på sig att göra en ändring.

  Alla som har nätägare Värnamo Elnät har mätare som klarar timmätning. Värnamo Elnät kommer under 2023 byta ut alla elmätare till nya uppdaterade mätare som klarar alla de krav som kommer ställas på mätningar framöver. Bytet sker enligt tidplan och du som kund kommer meddelas i god tid när det är din tur för mätarbyte. Med de nya mätarna så finns möjlighet att aktivera HAN-port.

  Ändring från månadsmätning till timmätning gör du enklast genom att kontakta det bolag som du har elhandelsavtal med. Då ombesörjer de att ändringen sker så snart som möjligt.

 • Beställning av el måste göras 1 kalendermånad före inflytt! Om du glömmer beställa ett elnätsabonnemang i tid, finns risk att elen i din nya bostad blivit avstängd när den som bodde i bostaden före dig flyttade ut. Om elen blivit avstängd kommer du bli debiterad en avgift för återanslutning enligt gällande prislista för elnätsanslutning.

  Om du glömt att beställa bredband i god tid före inflytten finns risk att det tar tid att starta igång ett bredbandsabonnemang. Hur snabbt bredband och tv kan startas upp efter en beställning varierar på olika adresser. 

 • Om du väljer timpris, så kommer ditt elpris variera timme för timme.  För att det ska vara förmånligt att ha timpris, så är det viktigt att undvika att använda el när elen är som dyrast och istället enbart förbruka el när den är billig. Har du solceller, elbil eller eluppvärmd villa där du har möjlighet att styra din förbrukning, kan det vara lönsamt att ha timpris.

  Och tvärtom, har du INTE möjlighet att styra din förbrukning, utan faktiskt använder el när du behöver den (inte bara när den är billig), så kan det vara betydligt mer lönsamt att ha ett månadspris. 


  Länk: Läs mer om rörligt timpris
  Länk: Läs mer om månadspris

 • Har du vår faktura som "e-faktura", så loggar du in i din internetbank och lägger till funktionen "Automatisk betalning". Betalningen av ditt fakturabelopp dras då automatisk från ditt bankkonto på fakturans förfallodag. Det enda du behöver tänka på är att det ska finnas pengar på ditt bankkonto på förfallodagen.

  Har du "pappersfaktura", så beställer du autogiro hos oss. Kontakta vår kundservice på 0370-69 41 00 så hjälper vi dig med processen. 


  Länk: Läs info om vanliga fakturafrågor

 • E-faktura beställer du enklast direkt in din egen internetbank.

  Logga in i din internetbank och leta upp e-faktura. Oftast hittar du information om e-faktura under samma flik där du betalar dina fakturor. Sök sedan efter Värnamo Energi AB. Signera genom BankID eller annan elektronisk legitimation. Klart!

  När din bank handlagt e-faktura registreringen skickar de info till oss på Värnamo Energi och inom en vecka har vi ändrat vår faktureringsrutin så att du fortsättningsvis får en digital e-faktura istället för pappersfaktura.


  Länk: Se mer info om vanliga fakturafrågor

 • Se fakturor på Mina sidor
  Är du kund hos oss ska du logga in på hemsidan, då hittar du alla dina fakturor på Mina sidor. OBS! Notera att du måste varit kund en hel kalendermånad innan du kan se några fakturor, eftersom vi fakturerar i efterskott. Länk: Se instruktion så ser du fakturor på Mina sidor

  Hitta svar på vanliga fakturafrågor
  Du kan läsa mer om Kivra, Autogiro, E-faktura, Betalningspåminnelse, Inkasso, mm på en separat sida. Länk: Se svar på vanliga fakturafrågor

 • Du måste betala din faktura senast på förfallodagen, dvs den dag som angetts som sista betalningsdag på fakturan. Om du inte betalar kommer du få en påminnelsefaktura plus en påminnelseavgift på 60 kr. Påminnelsefakturan måste betalas, annars går ärendet vidare till Inkasso.

  Om bredband och/eller tv inte betalas i tid kommer tjänsterna stängas av.

 • Du måste betala din faktura senast på förfallodagen, dvs den dag som angetts som sista betalningsdag på fakturan. Om du inte kan betala, så rekommenderar vi att du omedelbart kontaktar Värnamo Energi för att se om det finns möjlighet att få ett uppskov. Ett tillfälligt uppskov kan maximalt beviljas en gång per år, men du måste då kontakta Värnamo Energi snabbt!

  Ring vår kundtjänst på 0370-69 41 00 för att diskutera eventuellt uppskov. OBS! Om du inte betalar fakturan i tid och inte heller kontaktar oss snabbt, så kommer du få en påminnelsefaktura i pappersform med posten från vår samarbetspart Riverty, du kommer då även behöva betala en påminnelseavgift på 60 kr. Påminnelsefakturan måste betalas, annars går ärendet vidare till Inkasso.

 • Värnamo Energi köper in kundernas el i förskott och normalt sett betalar elkunden för den el de använt i efterskott. I de fall en elkund haft upprepade betalningsanmärkningar eller bedöms vara en allvarlig kreditrisk, så kan vi komma att begära en depositionsavgift.

  Läget på elmarknaden är just nu mycket ansträngt med höga priser som följd, vilket gör situationen svår. Depositionen är en säkerhet, det vill säga en reserv som kan användas om elkunden inte betalar för den el som kunden använt. Att begära in depositionsavgift är något som sker i undantagsfall. En inkrävd deposition återbetals till kunden igen, efter att betalningarna skötts utan anmärkning en viss tid, enligt gällande lagar och förordningar.

   

 • Så fort du skaffar en digital Kivra brevlåda (för att tex ta emot ett digitalt Covid-intyg, eller få info om skatteåterbäring, mm), så kommer fortsättningsvis även fakturor och viktiga dokument från myndigheter och många företag automatiskt att hamna i din digitala Kivra-brevlåda. 

  Om du INTE vill att din faktura från Värnamo Energi ska hamna i Kivra, så måste du själv ställa in i din Kivra-app att Värnamo Energi fakturorna INTE ska hamna där. Vi kan inte göra inställningar in i din personliga Kivra-brevlåda åt dig, men på vår hemsida finns en utförlig instruktion hur du går till väga. 


  Länk: Läs mer om Kivra

 • Värnamo Energi tar emot gruppbesök då dessa bokats i förväg och om gruppens önskemål om datum och tid för besöket stämmer överens med Värnamo Energis möjligheter att ta emot gruppen. Vår ambition är att vara tillgängliga och öppna och tillgodoser, i den mån vi kan, våra kunders, allmänhetens, skolors, föreningars och företags önskemål om att besöka bolaget. 


  Länk: Läs mer om hur du bokar studiebesök 

 • Hastigheten du får ut beror på många olika faktorer. Innan du felanmäler till oss behöver du försäkra dig om att problemet inte är hemma hos dig. Kontrollera därför din hastighet direkt på ditt uttag för inkommande internet.

  Följande länk ger bra tips för snabbare WIFI, bl a hur du mäter din hastighet på ett korrekt sätt: Surfa snabbare. 

   

 • Värnamo Elnäts elmätare är av typen "Landis+Gyr" och försedda med en HAN/P1-port, där du som kund själv via en RJ12-anslutning kan ansluta smarta enheter, som tex en appstyrd realtidsmätare som i sin tur kan hämta följande:

  • Energiförbrukning i realtid*
  • Effekt i realtid*
  • Total energi (mätarställning) i alla fyra kvadranter (import, export, aktiv, reaktiv)
  • Spänning per fas
  • Ström per fas
  • Mätarens aktuella datum och tid
  • Mätarnummer
  • Mätartyp

  Länk: Mer om HAN-port
  Länk: Mer om realtidsmätare
  Länk: Mer om Landis+Gyr elmätare

 • Värnamo Energis realtidsmätare kan köpas av kunder som har elnätsabonnemang hos Värnamo Elnät och/eller av kunder som redan har eller nytecknar ett elhandelsavtal hos Värnamo Energi.

  Ord pris för ny eller befintlig elhandelskund: 895kr
  Ord pris för enbart elnätskund:
  1195kr

  Du kan redan nu köpa en realtidsmätare från Värnamo Energi genom att mejla eller ringa vår kundservice. Du tar då del av lanseringserbjudantet som kommer i höst. Erbjudandet kommer att vara 300 kr rabatt på ord.pris.


  Värnamo Energi kommer, via hemsidan, sälja realtidsmätaren efter sommaren.

   


  Länk: Så kontaktar du kundservice
  Länk: Läs mer om realtidsmätare
  Länk: Läs mer om HAN-port

 •  

  Du har ingen egen elmätare alls

  Om du bor i ett boende där du inte har en helt egen elmätare - kommer du inte att kunna ansluta till HAN-porten. Lösning: Diskutera med din hyresvärd / din bostadsrättsförening om det finns möjligheter att byta till enskild mätning, där alla hushåll har sin egen elmätare.

   

  För dålig wifi-räckvidd till din elmätare

  Smarta enheter (tex realtidsmätare) som ansluts till HAN/P1-porten behöver nå ditt wifi-nätverk för att fungera. Har du långt avstånd till din elmätare och otillräcklig wifi-räckvidd kan detta medföra problem.

  Exempel: Din elmätare sitter nere i källaren på ett flerbostadshus och ditt trådlåsa wifi-nätverk fungerar bara bra uppe i din lägenhet.
  Exempel: Din elmätare sitter utanpå ditt hus och ditt trådlåsa wifi-nätverk bara fungerar bara bra inne i fastigheten.

  Lösning: Se till att du har tilräckligt bra wifi där elmätaren befinner sig. 

   

  Du har en elmätare men kommer inte åt den fysiskt

  Exempel: Din elmätare finns i en låst elcentral i källaren på ett flerbostadshus - du kommer inte åt att använda HAN-porten. Lösning: Diskutera med din hyresvärd om du kan få tillgång till din elmätare.


   

  Din elmätares HAN-port är stängd

  För att kunna hämta realtidsdata via HAN-porten måste den vara öppen.
  Lösning: Du öppnar enkelt HAN-porten själv via Mina sidor.


  Relaterade länkar:

  Länk: Så får du bättre wifi-räckvidd
  Länk: Behörig elektriker
  Länk: Öppna HAN-porten
  Länk: Info om realtidsmätare

 • Vad gäller elsäkerheten så leds ingen farlig ström genom HAN/P1-porten.

  Vad gäller datasäkerhet så är endast envägskommunikation möjlig genom HAN/P1-porten. Du kan enbart läsa information från elmätaren - INTE ladda upp information in i elmätaren genom HAN/P1-porten. Enligt myndighetskrav ska HAN/P1-porten vara stängd (ej aktiverad), tills kund med elnätsabonnemang gällande just den elmätaren har begärt aktivering. En av kunden begärd aktiverad (öppnad) HAN/P1-port har kunden själv ansvar för att begränsa fysisk åtkomst till.

  Läk: Läs mer om HAN-port på en separat infosida 

 • Utan realtidsmätare kan du logga in på hemsidans Mina sidor och se mätvärden som rapporterats in ett dygn i efterskott. Du kan välja att se dem i uppläsning årsvis, månadsvis, dygnsvis eller per timme - beroende på vilket elhandelsavtal du har. Timvärden kan du bara se om du har så kallat rörligt timpris eller om du har anslutit solceller.

  Med realtidsmätare kan du logga in i vår app och se mätvärden i realtid.


  Länk: Se min elförbrukning på hemsidans MIna sidor
  Länk: Se inmatad sol-el på hemsidans Mina sidor

  Länk: Se mer om appen