

Aktuellt elprisläge
Under mars sjönk det rörliga månadspriset en bra bit nedåt till 90,74 öre/kWh, vilket kan jämföras med februari-priset som låg på 1,48 Kr/kWh.
Under mars månad blåste det en hel del, solen lyste i Tyskland och i Norden var och är vattenmagasinen välfyllda, vilket bidragit till en bra elförsörjning och nedåtgående priser som positiv följd! I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion pressades elpriset i mars kraftigt nedåt jämfört med februaris höga nivå.
Den nordiska kärnkraften har i närtid legat runt 80 % och i början på mars gav vindkraften vissa timmar nästan 100 % av den totala produktionen som bidrog till många timmar med låga priser och även flera timmar med minuspriser.
Prognosen indikerar i nuläget på att elpriserna INTE kommer stiga, då fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något. Vi vill påpeka att elpriserna även fortsättningsvis mycket snabbt kan påverkas på det ena eller andra hållet av såväl väder och vind som av det rådande oroliga omvärldsläget.

Med vår och sommartid kommer "ankurvan" åter
Våren har nu kommit och vi kan räkna med att tiden framåt kommer präglas av lägre men timvis mycket svängiga elpriser. Ju närmre sommartid vi kommer ju mer får vi förhålla oss till det som på elmarknadsspråk kallas för ”ankkurvan”. Ett fenomen som innebär att morgon och kväll får höga spotpriser medan mitt på dagen har mycket låga priser.
Dessa stors svängningar i timpris under dygnet gör att "timprisavtal" är ett mycket bra alternativ - under förutsättning att du har möjlighet att styra din förbrukning till timmar med lågt pris!
Om du däremot INTE kan flytta din förbrukning - så är månadspris just nu det bästa alternativet!
De fasta priserna har fortsatt sjunka och ligger på lägre nivåer än tidigare, så för kunder som vill känna sig trygga och i förväg veta om sina elkostnader kan det vara ett alternativ att binda sitt elpris. Det fasta 1årsavtalet kostar i skrivande stund (4 april 2025) 1,16 kr/kWh kr/kWh vilket är billigare än det rörliga månadspriset som var i februari (1,48 kr/kWh) men ändå betydligt dyrare än mars månads rörliga pris som landade på låga 90,74 öre.


Vad kostar elen egentligen?
På SVT's hemsida finns ett jättebra prisverktyg som visar vad elen kostar just nu. Där kan du se vad det kostar att driva några olika elektriska apparater hemma hos dig baserat på om du har "timpris" / eller om du har "månadssnittpris".

Vad är en rimlig förbrukning? Vad kan jag göra för att spara el?
På två separata infosidor ger vi dig enkla tips som kan hjälpa dig att spara el och pengar. Du får även vägledning om hur mycket ström några vanliga elprylar drar, samt hittar länkar till prisverktyg som visar vad dina elektriska apparater därhemma kostar att använda.