Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Våra rekommendationer


Vi fortsätter att rekommenderar Rörligt Månadspris, men för de kunder som vill binda sitt elpris erbjuder vi nu även Fast elpris 1 år samt Vintersäkring 5 månader. Du kan läsa mer om dessa avtalsalternativ på separat sida.

Elpriserna gick svagt uppåt i augusti, efter en längre tid av stabilisering. Priserna har närmat sig mer historiskt sett "normala" priser, men det är fortsatt mycket svårt att ge prognos för vintern. Se vår sammanfattning av aktuellt elläge längre ner på sidan. Se även prisdiagram med historiska elpriser, uppdaterad veckorapport och Nordpools aktuella spotpriser längre ner på denna sida.

Kort redovisning av läget just nu


 

"Det finns många faktorer som påverkar ditt elpris, allt från vädret till råvarupriser och valutor. Den blöta sommaren med mycket vindkraft, framför allt i juli, har fyllt på vattenmagasinen och gav låga elpriser under sommaren. Det gör att det inför vintern ser bra ut, men då elpriserna är extremt väderberoende, kan det svänga snabbt."


Augusti såg ut att bli rekordlågt, men kärnkraft gick slutet av månaden på sparlåga och påverkade elpriset uppåt och månadsmedelpriset för augusti landade till slut på 81,25 öre/kWh.

Det blir allt tydligare att elpriserna är extremt väderberoende och därmed oberäkneliga. När det händer något oförutsett så påverkas elpriset omedelbart. Just nu står vi med välfyllda vattenmagasin vilket är positivt inför kommande vinter, men blir det en kall vinter med mindre blåst och oplanerade bortfall i kärnkraften, så kan det ändras snabbt bli dyrare elpriser.

Förutom vädret så påverkar även kärnkraftstillgången elpriset. Under sommaren har kärnkraften levererat mellan 50 och 70 procent av total möjlig leverans. I början av september inleddes den sista revisonen av kärnkraftverken vid Forsmark 2 i Sverige och Finland. De planerade avställningarna för bränslebyte, service och underhåll kommer att fortsätta till och med den 14 oktober.

Även energisituationen i Europa på verkar våra svenska elpriser. De europeiska gaslagren är för närvarnde välfyllda och om inga oväntade påfyllnadsstopp uppstår framåt, kan vinterns elpriser även i Europa bli betydligt lägre än förra året – vilket även medför en positiv prissänkande effekt på de svenska elpriserna.

Priserna ligger närmare det som historiskt sett ansetts vara "normala" elpriser. Se jämförelsediagram som visar elpriser för olika refererns år längre ner på sidan. Vi fortsätter rekommendera rörligt pris, men för den som vill binda sitt elpris kan det vara läge att börja kolla över sitt elavtal nu, innan hösten blir kallare och vi går in i vinterperiod. För den som vill binda sitt elpris i vinter så erbjuder vi just nu både en kort "vintersäkring" med 5 månaders bindningstid samt även ett 1 årigt fastprisavtal för den som vill binda på längre sikt.

Elpriser aktuella och jämförande prishistorik

Diagram elpris 2010-2023

Diagrammet visar vårt rörliga elpris under tidsperioden 2010 – 2023. Elhandelspris i öre/kWh, inklusive påslag, elcertifikatsavgift och moms, men exklusive fast årsavgift.

Tabell elpris 2010-2023

Tabellen visar elpriset under tidsperioden 2010 – 2023. Åren redovisas radvis. Längst till höger i varje rad har det genomsnittliga elpriset för respektive år räknats fram.

Diagram jämförelse referensår

Diagrammet jämför vilken nivå det rörliga elpriset legat på under några utvalda referensår.

Nord Pools spotpris

Länk till senast uppdaterade elspotpriserna på elbörsen Nord Pool 

EI:s veckorapport 

Länk till Energimarknadsinspektionens veckovis marknadsrapport gällande rådande läge på elmarknaden.

10 faktorer som påverkar elpriset

Det finns en mängd olika faktorer som styr tillgången och efterfrågan på el. Här redovisar vi tio av de viktigaste prisfaktorerna.

Se våra aktuella Prislistor för SE4 och SE3 

Gå till separat sida för att se prislistor för SE4 och SE3.  

Vad kostar elen egentligen?

På SVT's hemsida finns ett jättebra prisverktyg som visar vad elen kostar just nu. Där kan du se vad det kostar att driva några olika elektriska apparater hemma hos dig baserat på om du har "timpris" / eller om du har "månadssnittpris".

Vad är en rimlig förbrukning? Vad kan jag göra för att spara el?

På två separata infosidor ger vi dig enkla tips som kan hjälpa dig att spara el och pengar. Du får även vägledning om hur mycket ström några vanliga elprylar drar, samt hittar länkar till prisverktyg som visar vad dina elektriska apparater därhemma kostar att använda.

Länk: Är min förbrukning normal?

Länk: Energirådgivning - Så sparar du energi & pengar! 

Frågor om ditt elavtal?

Se din förbrukning?