Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Aktuellt elprisläge


Den meteorologiska våren gjorde intåg i hela Götaland i februari, men under mars förekom omväxlande väder. Efter påskhelgen sjönk temperaturerna i hela landet, vilket i kombination med mindre vindkraft medförde att mars-priset steg något jämfört med prisraset i februari. 

Mars månadspris landande på 90,41 öre/kWh för vårt fossilfria alternativ respektive 92,91 öre/kWh för det förnybara alternativet. 

Mer detaljerat om elläget

Elläget just nu i skrivande stund, 6:e april är på kort sikt något osäkert. Mars månadspris gick svagt uppåt jämfört med februaripriset. Men som alltid är vädret ombytligt under april. Våren kan göra ett snabbt intåg, och då sjunker elpriset igen. Snart väntas även vårfloden komma i gång, vilket fyller på vattenkraftens magasin. Förra året skedde detta i mitten av april, men det är fortfarande osäkert när årets vårflod kommer i gång.

Just nu är tillgängligheten i kärnkraften i Norden 87 procent av installerad effekt och kärnkraftverket Olkiluoto 3 i Finland avslutar sin årliga revision med service och underhåll den 20 april. I Sverige inleds revisionen av Oskarshamn 3 den 6 april.

Vinden har i närtid varit under normalt, framför allt i SE1-2, där större delen av vindproduktionen finns. Sammantaget har vi bara haft cirka 58 procent av normal vindproduktion medan det i södra Skandinavien varit mer normal vindproduktion under mars månad.

Oroligheter i Ukraina och även striderna i Mellanöstern har fortsatt påverkan på elmarknaden. Men, milda väderprognoser i Europa, bra fyllnadsgrad i gaslager efter vintern samt en stark dollar är dock faktorer som positivt trycker ner elpriset just nu. Det är många faktorer som påverkar elpriset och gör att det kan svänga snabbt.

Våra rekommendationer just nu


Läget framåt på längre sikt ser dock relativt bra ut. OBS! Vi vill påpeka att elpriserna fortsatt är extremt oberäkneliga.
När det händer något oförutsett påverkas elpriset omedelbart.

Vi fortsätter att rekommendera rörligt månadspris för mertalet kunder, länk Rörligt månadspris. För kunder som har möjlighet att aktivt styra sin elförbrukning till dygnets billigare timmar, kan rörligt timpris vara ett alternativ. OBS! För timpriskunder gäller det att vara observant på plötsliga svängningar i timpriserna. Se aktuella timpriser på separat infosida, länk Nordpools timspotpriser. För de kunder som vill binda sitt elpris har även de fasta elpriserna gått ner till bättre nivåer just nu, så för den som vill känna sig trygg med ett bundet avtalspris så erbjuder vi ett 1 årsavtal, länk Fast 1-årsavtal.

Fossilfritt eller Förnybart! Har du ett pågående rörligt elavtal hos oss, har du möjlighet att själv välja om elen ska vara förnybar eller fossilfri - båda är hållbara alternativ som är bra för klimatet. Läs mer info om vår elmix samt hur det går till att byta elmix på en separat sida. Länk: Skillnad på fossilfri och förnybar el

Elpriser aktuella och jämförande prishistorik

Diagram elpris 2014-2024

Diagrammet visar vårt rörliga elpris under tidsperioden 2014 – 2024. Elhandelspris i öre/kWh, inklusive påslag, elcertifikatsavgift och moms, men exklusive fast årsavgift.

Tabell elpris 2014-2024

Tabellen visar elpriset under tidsperioden 2014 – 2024. Åren redovisas radvis. Längst till höger i varje rad har det genomsnittliga elpriset för respektive år räknats fram.

Diagram jämförelse referensår

Diagrammet jämför vilken nivå det rörliga elpriset legat på under några utvalda referensår med valet förnybar el.

Nord Pools spotpris

Länk till senast uppdaterade elspotpriserna på elbörsen Nord Pool 

EI:s veckorapport 

Länk till Energimarknadsinspektionens veckovis marknadsrapport gällande rådande läge på elmarknaden.

10 faktorer som påverkar elpriset

Det finns en mängd olika faktorer som styr tillgången och efterfrågan på el. Här redovisar vi tio av de viktigaste prisfaktorerna.

Se våra aktuella Prislistor för SE4 och SE3 

Gå till separat sida för att se prislistor för SE4 och SE3.  

Vad kostar elen egentligen?

På SVT's hemsida finns ett jättebra prisverktyg som visar vad elen kostar just nu. Där kan du se vad det kostar att driva några olika elektriska apparater hemma hos dig baserat på om du har "timpris" / eller om du har "månadssnittpris".

Vad är en rimlig förbrukning? Vad kan jag göra för att spara el?

På två separata infosidor ger vi dig enkla tips som kan hjälpa dig att spara el och pengar. Du får även vägledning om hur mycket ström några vanliga elprylar drar, samt hittar länkar till prisverktyg som visar vad dina elektriska apparater därhemma kostar att använda.

Länk: Är min förbrukning normal?

Länk: Energirådgivning - Så sparar du energi & pengar! 

Teckna elavtal online

Frågor om ditt elavtal?

Se din förbrukning?

Fossilfritt eller Förnybart?