Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Ingång Elnät: Värnamo elnätsområde <> Info om elnätsabonnemang <> Installera laddbox
Ingång Elhandel: Ladda elbilen i offentliga laddstationer

 

Installera laddbox för elbil


Värnamo Energi säljer inte laddboxar. Dotterbolaget Värnamo Elnät, säljer eller installerar inte laddboxar, men kan se till att din laddbox ansluts till elnätet tillsammans med din elinstallatör. Nedan ger vi goda råd och praktisk information för dig som vill installera en laddbox hemma.

Ville du egentligen se var det finns publika laddstopar? Länk: Här kan du ladda din elbil

 

­Ladda billigare hemma
Det är i snitt 50% billigare att ladda hemma än i publika laddstolpar. Ändra ditt elhandelsavtal till Rörligt timpris, så minskar du dina ladd­kostnader genom att enbart ladda de timmar när spot­priset är som lägst.
Läs mer om Rörligt timpris på separat sida.

 

Ladda säkert med laddbox
Ett vanligt vägguttag är inte gjort för att klara kontinuerlig hög belastning. Med en laddbox laddar du säkert och undviker brandrisk på grund av överhettning. I många laddpaket ingår lastbalansering vilket gör att du kan ladda maximalt utan risk för att att husets säkringar går när du laddar.

 

Innan du köper laddbox bör du göra några förberedelser


Läs på om olika teknik och utbud av laddboxar
Funderar du på att installera en egen laddbox till elbilen? Smart tänkt. En egen laddbox är enklare, säkrare och upp till fyra gånger snabbare än ett vanligt vägguttag. På Energimyndighetens hemsida finns bra tips som guidar dig i ditt val av laddbox. Laddboxen du planerat köpa måste uppfylla Värnamo Elnäts tillämpningsbestämmelser. Kontrollera även att laddboxen uppfyller de krav på drift och underhåll som Elsäkerhetsverket ställer. Läs även på om skattereduktion för Grön teknik, som är ett stöd till privatpersoner som investerar i laddinfrastruktur för egen elbil, se skatteverkets hemsida. 

Begär in offerter, välj teknik, skriv avtal med behörig installatör
I nästa steg kontaktar du leverantörer av laddboxar. Begär flera offerter och jämför utifrån pris, kvalitet och prestanda. Laddboxen du planerat köpa måste uppfylla Värnamo Elnäts tillämpningsbestämmelser. Antingen tillhandahåller leverantören en behörig elektriker (auktoriserad elinstallatör) som installerar laddboxen åt dig, eller så behöver du själv anlita en behörig elektriker och begära in offerter på arbetet att installera din laddbox. Oavsett om du anlitar elinstallatören själv eller köper en helhetslösning där installation ingår behöver du vara säker på att företaget du anlitar har rätt kompetens. Kontrollera att elinstallatören finns registrerad på Elsäkerhetsverkets webbplats "Kollaelföretaget.se". 

Relaterade länkar

Installera & ansluta laddbox

Din elinstallatör / laddboxleverantör tar vid


Installation av laddbox UTAN behov att ändra befintlig elanslutning
Om din befintliga elnätsanslutning är tillräcklig för att du ska börja ladda din elbil hemma, behöver Värnamo Elnät INTE kontaktas. Din elinstallatör utför det jobb ni kommit överens om och ditt befintliga elnätsabonnemang förblir som tidigare.

Vid behov av ändring av befintlig elanslutning
Om din befintliga elnätsanslutning behöver ändras till följd av laddboxinstallationen, till exempel att du behövde ändra abonnemangets huvudsäkring. Då behöver din elinstallatör å dina vägar, skicka in en så kallad föranmälan som handläggs av Värnamo Elnät. Din elinstallatör håller i alla kontaktar med Värnamo Elnät. När vi handlagt och godkänt elinstallatörens föranmälan, lämnar vi ett installationsmedgivande. Din elinstallatör utför de åtgärder ni kommit överens om. När din elinstallatör är klar och har installerat laddboxen och utfört de arbeten ni kommit överens om, skickar hen in en färdiganmälan. Efter att färdiganmälan handlagts ändrar vi ditt elnätsabonnemang. Beroende på om du säkrat upp eller ner, kommer din fasta abonnemangskostnad höjas eller sänkas. Du behöver inte betala någon avgift till Värnamo Elnät i samband med ändring av säkring.

Elhandelsavtal
När du börjar ladda din elbil hemma kan det vara klokt att byta elhandelsavtal till ett rörligt timpris. På Konsumenternas Energimarknadsbyrås hemsida finns oberoende information och jämförpriser från alla Sveriges elhandelsföretag. På separat sida finns information om hur du kan skaffa Rörligt timpris hos Värnamo Energi.

Se din elförbrukning
När du börjar ladda din elbil hemma, är det klokt att hålla koll på elförbrukningen för att få lägsta möjliga elkostnader. Om du loggar in på hemsidan kan du se din förbrukning på Mina sidor. I många laddpaket ingår även laddbox-leverantörens egna appar där du kan styra och övervaka din elbilsladdning, kolla detta med leverantören av laddboxen.