Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Du är här: Teckna elavtal online <> Info om våra elavtal <> Elprisets delar <> Elhandelsavgift

 

Elhandelsavgifter


Elhandelsavgifter utgör ca 30 % av din totala elkostnad. Elhandelsavgift är den kostnad du har för själva elen som du använder. Elhandelsavgiften betalar du till det elhandelsbolag du köper din el av. 

Elhandelsbolagens avgifter styrs av fri konkurrens mellan de olika elhandelsbolagen. Hur din elhandelsavgift prissätts beror på vilken avtalsform du valt.

Det finns ca 130 olika elhandelsbolag att välja på i Sverige. På Konsumenternas Energimarknadsbyrås hemsida hittar du oberoende information om alla Sveriges elhandelsbolag. 

Huvuddelen av den elhandelsavgift du betalar till ditt elhandelsbolag, går direkt vidare till ersättning till de elproducenter som via den nordiska elbörsen Nord pool säljer elen till ditt elhandelsbolag (som i sin tur säljer elen vidare till dig). Övrig del av elhandelsavgiften går till myndighetsavgifter och elhandelsbolagets egna påslag.

Om du flyttar in i ett boende och startar upp ett elnätsabonnemang i ditt namn, men inte själv väljer att teckna elhandelsavtal med ett elhandelsbolag, så kommer ditt elnätsbolag att låta deras anvisade elhandelsbolag sälja elen till dig till så kallat Anvisningspris. Anvisningspris är ofta mindre förmånligt, du bör därför alltid själv se till att teckna ett "riktigt" elhandelsavtal.

Hos Värnamo Energi finns flera olika elhandelsavtal; Rörligt månadspris, Rörligt timpris och avtal om försäljning av överskottsel. Olika elhandelsavtal kan ha olika prisdelar, se mer info under respektive avtal.