Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
11 september 2023

Vi tar sikte mot höst & forsatt elektrifiering

UTDRAG UR LEDAREN KUNDTIDNING NR 3 2023


Efter en sommar med både extremhetta och skyfall, styr vi mot höst och fortsatt elektrifiering!

Årets juli var den varmaste månaden som någonsin uppmätts globalt, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. I Sydeuropa har värmeböljorna avlöst varandra, och runt Medelhavsregionen har stora skogsbränder härjat i flera länder. Samtidigt har det varit blötare än genomsnittet på flera håll i norra Europa. I Sverige var det stormen Hans som ställde till det även om vi just här i kommunen inte drabbades lika hårt som i andra delar av landet. Experterna är ense om att det här kommer vi att se mer av i framtiden.

De klimatpolitiskamålen inom EU och Sverige är uppsatta för att begränsa utsläpp av koldioxid och bromsa den globala uppvärmningen. En åtgärd för att nå dessa mål är elektrifiering. Det innebär att vi ska ersätta fossila bränslen olja, gas, kol med fossilfri el. 

Att ställa om transporter och industriprocesser kommer att kräva massor av el som ska produceras och transporteras i ledningar. Värnamo Energi är en del av det system som ska bidra till att vi lyckas med detta. Vi förstärker elnätet och drar fram nya ledningar och bygger nätstationer och elskåp. 

Att koppla in sin fastighet till fjärrvärme bidrar faktiskt också till elektrifiering. Den el som du tidigare använde för att värma ditt hus kan i stället användas till att exempelvis ladda bilar. 

Precis innan vi gick på semester fick vi resultatet av vår kundundersökning som vi gjorde under juni. Stort tack till alla er som tog sig tid att vara med! Det är så värdefullt för oss att läsa både ris och ros. Leveranssäkerhet får det högsta betyget och vi får många rosor för att vi finns här lokalt och ger ett bra bemötande. Även vårt hållbarhetsarbete har uppmärksammats, vilket vi tycker är jätteroligt att höra. Lite ris blir det för höga elpriser och att det är krångligt att installera solceller. I förra numret av kundtidningen hade vi ett helt uppslag om solceller, vi hoppas detta varit till hjälp. Missade du förra tidningen hittar du alltid samma information på vår hemsida. 

I höstens kundtidning berättar vi om olika typer av elavtal och hoppas detta ska underlätta för dig i ditt val av elavtal. Oavsett vilket elavtal du väljer hos oss, kan du vara säker på att den är fossilfri. En viss del av elen vi förmedlar kommer från lokala vattenkraftverk. Ett exempel är Hörle kraftstation som i september varit verksamt i mer än 100 år. Det kan du vara med och fira med oss i september.

 

Hoppas vi ses då!
/ Malin Classon

Rättelse: I förra kundtidningen angavs elbehovet i Sverige i MWh (megawattimmar), vilket givetvis ska vara TWh (terawattimmar). År 2045 beräknas elbehovet öka till 330 TWh vilken är en fördubbling från idag.