Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
01 april 2023

ARKIVERAT - 2022 är summerat vi flyttar fokus framåt

UTDRAG UR LEDAREN KUNDTIDNING NR 1 2023


I skrivande stund har vi ett vintrigt Värnamo som badar i solsken och temperaturer som letar sig ner under -10 grader. Ett litet bakslag för alla som börjat få vårkänslor och till glädje för alla som längtat efter skidåkning. Ett säkert vårtecken är i alla fall att vi är i sluttampen på våra bokslut för år 2022, ekonomiskt och för vårt hållbarhetsarbete. 

Vi summerar ett år som varit mycket speciellt med en situation på elmarknaden som vi aldrig sett förut. Vi har jobbat hårt med att försöka svara på alla frågor och att ha uppdaterad information på vår hemsida. 

Vi har även laddat hemsidan med energispartips och hur man kan hantera det höga elpriset. När vi jämför våra kunders elanvändning så har den minskat denna vintern jämfört med föregående år, med i december 15,4%, januari 9,8% och februari 9,9%. Bra jobbat alla kunder i Värnamo elnät! 

Energibesparing är en viktig del i att klara av det ökade behov av el som väntas när vi ska ersätta olja, gasol och diesel med el. Ekonomiskt gör vi 2022 ett resultat som möjliggör att vi kan fortsätta investera och anpassa våra anläggningar och system till de behov som energiomställningen kräver. 

Energisystemet har många utmaningar i detta. För Värnamo Energi innebär det att nya elmätare är på väg ut till alla våra elnätskunder, du kan läsa mer om de pågående mätarbytena på vår hemsida. Vi lägger även stora resurser på att bygga om våra elnätsmottagningsstationer så att de bland annat ska klara av att ta emot el från alla solceller som installeras. På vissa platser behöver vi förstärka elnätet så att det ska gå att snabbladda elbilar. 

I våra fjärrvärmenät ansluter vi allt fler kunder, både villor, stora fastigheter och industrilokaler – vilket har stor betydelse för elsystemet. Tack vare fjärrvärme kan uppvärmning med elpannor, ersättas med effektiva värmeväxlare som värmer upp fastigheter med varmt fjärrvärmevatten. Fjärrvärmen produceras lokalt och klimatsmart genom att vi eldar förnybara biobränslen och rester från skogen. Att ersätta el med fjärrvärme innebär att elen istället kan användas för att exempelvis ladda bilar. Under våren välkomnar vi allmänheten att göra studiebesök i vårt kraftvärmeverk i Värnamo. Då kan du se hur processen går till.

I januari hade vi ett annat arrangemang då vi bjöd in allmänheten till en välbesökt tv-kväll. Då visade vi upp vår nya tv-app. Har du missat appen kan du läsa mer om den i denna tidning. 

När du läser detta, närmar sig påsken med stormsteg och för alla oss som jobbar på Värnamo Energi känns 2022 passé. Vi har flyttat fokus och planerar för nya projekt och utvecklar verksamheten framåt.

Vi ser fram emot en skön vår och önskar dig en glad påsk.
/ Malin Classon