Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
30 september 2022

ARKIVERAT - Spara el!

UTDRAG UR LEDAREN KUNDTIDNING NR 2 2022


Vi behöver alla hjälpas åt att tänka på att använda elen klokt, såväl privatpersoner som företag. I vårt fikarum diskuteras just nu olika energibesparingsidéer och vi tipsar varandra hur vi kan spara el hemma. Inom bolaget har vi också minskat verksamhetens elanvändning tack vare olika energieffektiviseringsåtgärder.

Just nu är Sverige och hela EU i en energikris. Det är många olika faktorer som gör att vi har en höst och vinter framför oss med de högsta elpriserna någonsin. Hur Europas beroende av gas från Ryssland och rekordhöga elpriser ska hanteras debatteras flitigt just nu och det kommer förslag på olika åtgärder för att hjälpa konsumenter och företag i stort sett varje vecka. Vad som blir det slutliga förslaget vet vi inte när denna tidning skrivs, viket är dagarna före valet. 

På vår hemsida och i tidningen försöker vi förklara och visa på vad de höga elpriserna beror på och vad det innebär för dig. Har du funderat på timprisavtal och hur det fungerar – vi förklarar  i tidningen. Att spara el är en av de viktigaste åtgärderna du själv kan göra – vi ger dig enkla tips. Förutom att du sparar pengar oavsett om du har fast- rörligt eller timavtal så är varje sparad kilowattimme bra för energisystemet.  

I vårt fikarum utbyts nu idéer och tips på hur vi sparar el hemma och på jobbet. På Värnamo Energi  har vi de senast åren gjort några större energieffektiviseringsåtgärder som gjort att vi både minskat vår egen elförbrukning och gjort att vi behöver mindre el från elnäten. På kraftvärmeverket har vi bytt belysningen till mer effektiva lampor. I stället för att värma vårt förråd med el har vi nu fjärrvärme. Genom att installera solceller producerar vi själva den el som behövs för att driva kylanläggningar i våra serverrum. Tillsammans har dessa åtgärder lett till en el-besparing på ca 200.000 kWh per år. Det motsvarar ungefär en förbrukningen i 8 eluppvärmda villor. Tillsammans kan vi med små och stora åtgärder och förändringar göra skillnad. 

Samtidigt som vi nu hanterar en energikris pågår en energiomställning från olja och gas till fossilfritt för att klara klimatmålen. En omställning som innebär att behovet av el väntas fördubblas inom 20-30 år.  På Värnamo Energi gör vi vårt bästa för att navigera i denna situation utan att tappa riktningen långsiktigt. För oss innebär det att kunna erbjuda fossilfri energi, att den ska finnas där när den behövs utan avbrott och att vi kan producerar mer el lokalt här i kommunen. 

Vi finns här lokalt för våra kunder! 
/ Malin Classon, vd