Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

Stjärn-nät eller Kaskad-nät i villa


OM du tidigare haft TV via parabol eller via en antenn på taket, så kanske du redan har ett bra så kallat "Stjärn-nät" i din fastighet som du kan använda. 

Har du ett befintligt TV-nät bör du kontrollera att det håller tillräckligt god prestanda. Se mer under rubriken Kontrollera ditt TV-nät.

OM du INTE har något TV-nät i huset sedan tidigare, så bör du bygga ett Stjärn-nät (rekommenderas). Man kan även bygga ett Kaskad-nät, eller göra en kombination av stjärn-nät och kaskad-nät. Se mer info om respektive antenn-nät nedan.

Stjärn-nät

I ett Stjärn-nät, ansluts TV-konvertern till en så kallad split. Splitten blir en central punkt där flera antennkablar sprider TV-signalen vidare till flera TV-uttag. Varje TV-uttag har en egen antennkabel fram till splitten.

Kaskad-nät

I ett Kaskad-nät, ansluts TV-konvertern till det närmaste TV-uttaget. En ny antennkabel går från det första TV-uttaget till nästa uttag, därifrån till ytterligare ett TV-uttag. Ett Kaskad-nät fungerar som en seriekoppling där TV-signalen förs vidare i en kedja, från det ena TV-uttaget till det andra.

Notera! När du beställer TV-tjänst får du en TV-konverter från oss där du kan ansluta 1 st TV-apparat. Vill du ansluta flera TV-apparater i ett internt TV-nät inne i din fastighet, så bekostar och ansvarar du för detta själv. Värnamo Energi ger ej personlig support vid installation av interna TV-nät i privatbostäder. Byggnation av internt TV-nät i villa ingår inte i anslutningsvgiften. Anlita en behörig TV-installatör om du behöver hjälp med att kontrollera ett befintligt TV-nät i din villa, eller när du tänker bygga ett helt nytt TV-nät så att ditt TV-nät har korrekt prestanda för fiber-TV och HD-kanaler.

TV-konverter i Villa

För att se vår TV-tjänst i en villa, så behöver du ha en TV-konverter. TV-konvertern tar emot optiska ljussignaler från fiberanslutningens glastråd och omvandlar dem till TV-signaler som din TV-apparat kan skapa en bild av. 

TV-konvertern ser ut på olika sätt beroende på vilket år din villa anslöts till fibernätet.

Kontrollera ditt TV-nät

Det finns mycket som kan störa TV-signalen i en fastighet med eget TV-nät. För att säkerställa att din egen utrustning (antennkablar, TV-uttag, kontakter, splittar, etc) har rätt prestanda, så måste du kontrollera ditt antenn-nät. På sidan Kontrollera ditt TV-nät hittar du en checklista med kontrollpunkter som hjälper dig avgöra om ditt interna TV-nät har tillräckligt bra prestanda.