Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
03 maj 2023

Vårens elpriser

Diagram på rörligt elpris från 2009 fram till idag

Under april var vädret kallt, men månadsmedelspriset i SE4 sjönk ändå i april jämfört med föregående månad, men ligger fortfarande på relativt höga nivåer

Marknadsanalytikernas bedömning är att priserna kommer att fortsätta att variera och att det kan bli kraftiga svängningar även framåt. Våren är någon vecka sen och vårfloden kommer troligen att peaka någon gång vecka 21 så som väderläget i Norden är för tillfället. Elpriserna är lägre nu än vad dom var i början av 2023, mycket beror på att vi har lämnat vintern bakom oss och vi går mot varmare och ljusare tider. Kärnkraften i Oskarshamn 3 och finska Olkiluoto 2 är nere för årlig revision och väntas åter den 9 juni respektive den 17 maj. Olkiluoto 1 åter i full produktion efter årlig revision. För närvarande är totalt 79 procent av kärnkraftskapaciteten tillgänglig. Även om priserna gått svagt neråt under de tre senaste månaderna är det fortsatt viktigt att använda elen klokt och sparsamt för att undvika pristoppar.

Viktigt att tänka på för dig som har timpris!

Har man ett timprisavtal, behöver man verkligen hålla stenkoll på sitt förbrukningsmönster och styra elförbrukningen till timmar med lägre elpriser, annars kan det blir riktigt dyrt i vinter.  För kunder med timpris blev det högst noterade timpriset under december hela 9,25 kr/kWh och det lägsta noterade timpriset under decmber för kunder med timavtal blev 19 öre, så spannet var mycket stort under december.

 

Även du som har ett månadspris eller ett fast prisavtal
behöver tänka på elanvändningen!

Har man ett förmånligt, bundet fast elpris som löper på hela vintern behöver man inte fundera på höga snittpriser eller effekttoppar rent ekonomiskt, men (!) ur miljöhänsyn och i detta extrema läget med energikris i hela Europa, så är det jätteviktigt att alla kunder som kan, sparar på energin, oavsett vilket elavtal man har.
Läs mer om fastpris och skillnad mellan rörligt pris och timpris på separat sida. 
Länk: Rörligt månadspris
Länk: Rörligt timpris 
(Just nu erbjuder vi inte fasta elavtal)

 

Vad kan hushållen göra för att mildra konsekvenserna av de förväntat höga elpriserna?

– Vi rekommenderar våra kunder att börja lägga undan pengar inför vinterns elräkningar redan nu. Blir elpriserna lägre än förutspått, så blir det ju en bonus i så fall. I övrigt råder vi våra kunder att se över sin förbrukning och spara så många kilowatttimmar man kan. För många hushåll utgör varmvattnet en stor kostnad, att duscha 5 minuter istället för 10 halverar förstås kostnaden. För en villaägare med eluppvärmning kan en sänkning av inomhustemperaturen minska elkostnaden betydligt. Varje grad man sänker temperaturen motsvarar 5 procent mindre energianvändning.
Läs mer: Se energispartips

 

Tjänar Värnamo Energi massor med pengar när elpriserna är så höga?

– Som elhandelsbolag tjänar vi inte mer pengar när spotpriset på elmarknaden är högt. Vi har ett fast påslag som varken blir högre eller lägre när spotpriset går upp och ner.

Info om elstöd


Elstöd SE3 & SE4 baserat på förbrukning 1 okt 2021 tom 30 sept 2022

Utbetalning av elstöd administreras av Försäkringskassan och Svenska Kraftnät. Utbetalningarna har skett under v9 och v10 till alla som anmält utbetalningskonto. För detaljer hänvisar vi till Försäkringskassans hemsida.
Länk: Försäkringskassans info om utbetalning av elstöd  

 

Ytterligare elstöd SE1, E2, SE3, SE4 baserat på förbrukning 1 nov 2022 tom 31 dec 2022 

Regeringen har tillsammans med Svenska kraftnät presenterat ett förslag på ytterligare kompensation till alla konsumenter.
Länk: Info om elstödet på Svk's hemsida   

Varje kilowatttimme räknas!


Vissa timmar på dygnet är efterfrågan på el mycket stor, dessa enskilda timmar bidrar till att driva upp hela månadens snittpris. Om alla elkunder hjälps åt att spara på energi, så skulle många pristoppar kunna undvikas helt - med ett lägre månadssnittpris som följd. Energimarknadsinspektionen uppmanar just nu Sveriges elanvändare att minska sin elförbrukning i en nationell kampanj.

Länk: Se mer om Energimarknadsinspektionens kampanj "Varje kilowattimme räknas"
Länk: Du hittar även bra spartips på Värnamo Energis hemsida under rubriken "Energirådgivning.

Så ser du din egen förbrukning på vår hemsida

Logga först in på hemsidan, välj sedan till Mina sidor och Förbrukning. Väljs själv om du vill se förbrukning per dag eller månad eller år. Är du kund med timprisavtal så kan du även se din förbrukning på timnivå. 

Därför är elpriserna dyra

Det finns en mängd olika faktorer som styr tillgången och efterfrågan på el och därmed hur priset på el ser ut. Ännu mer detaljerad information, spotpriser, oberoende prisinformation, prisstatistik och kompletterande info finns på vår sida om elmarknadsläget. 

 


Länk: Öppna ny sida för att se Värnamo Energis prishistorik, spotpriser, diagram mm

Länk: Teckna elavtal hos Värnamo Energi