Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
07 november 2023

ARKIVERAT - Dyr oktoberfaktura 2023

Tänk på att utomhustemperaturen kan påverka dina elkostnader väldigt mycket - om du bor i en eluppvärmd villa (t.ex. har direktverkande el eller värmepump som uppvärmningsmetod).


Just nu blir vi kontaktade av elkunder som jämfört kostnaden för sin oktoberfaktura, med septemberfakturan. Några kunder har även jämfört detta årets oktoberfakura med förra årets oktoberfaktura och då konstaterat att detta årets oktoberfaktura blivit betyligt dyrare än de förväntat sig.


Elpriserna har ju under hela detta året stadigt blivit lägre, jämfört med tiden då vi hade elkris - Hur kan då oktoberfakturan bli dyrare för kunder i eluppvärmd villa, när elpriset blivit så pass mycket lägre? Jo, på grund av att det varit ”normal-kallt” i oktober 2023. När det blir kallare utomhus går elförbrukningen upp för kunder med eluppvärmning, därmed blir elräkningen dyrare. Fler kilowatttimmar = högre elkostnad. På vår hemsida kan du se din förbrukning om du loggar in på Mina sidor. 

Enligt SMHI’s väderstatistik var temperaturen i oktober ”normal-kall”. Temperaturen i september var hela 58% varmare än normalt. I oktober förra året var temperaturen 28% varmare än normalt. Detta får till följd att elförbrukningen i elvärmda hus i de flesta fall blivit mycket högre i oktober 2023. Högre elförbrukning = högre elkostnad! 


Notera! Fördyrningen som det kalla oktobervädret medfört, drabbar främst villakunder med eluppvärmning. Men, vi vill påpeka att elpriserna är fortsatt oberäkneliga. Därför det är viktigt att vi alla fortsätter att hjälpas åt med att använda elen klokt. På vår hemsida finns många praktiska tips som kan hjälpa dig att spara el och därmed hålla nera dina elkostnader, oavsett om du bor i eluppvärmd villa eller lägenhet/bostad med enbart hushållsel.

Det går att spara energi & pengar


Det finns en hel del enkal tips att ta till för att hålla nere antalet kilowattimmar - och därmed minska sina elkostnader!

Några snabba energispartips


  • Sänk inomhustemperaturen 1-2 grader!
  • Stäng av allt som inte används på strömbrytaren, undvik standby.
  • Ha rätt temperatur i kyl och frys, frosta av regelbundet.
  • Styr din förbrukning till timmar med lägre elpris
  • Använd vattenkokare i stället för koka vatten på spisen
  • Tvätta fulla maskiner, hängtorka i stället för torktumlare
  • Använd energisparprogram på dina hushållsmaskiner
  • Duscha snabbt och effektivt.

Så får du koll på din förbrukning


 

Mina sidor
Om du loggar in på hemsidan ser du din förbrukning.
Länk: Instruktion se förbrukning på Mina sidor  

 

Dina faktura
På baksidan av din faktura ser du exakt hur mycket el du använt föregående månad.
Länk: Instruktion se dina fakturor

Vad påverkar din energiförbrukning?


Vad som drar ström i just ditt hem,
beror förstås på vad du har för levnadsvanor och intressen. Om du är väldigt intresserad av exotiska djur och växter, så kanske du har terrarier eller växthus som drar mycket ström. Eller om du är teknikintresserad, så kanske du har stora tv-apparater, datorprylar, ljudsystem, spelkonsoler med mera, som slukar en hel del ström. Eller om du har för vana att basta varje kväll, ja då är ju ditt eldrivna bastuaggregat förmodligen ganska energikrävande.

Hur mycket el eller fjärrvärme din familj förbrukar
beror på hur stort du bor och hur många personer som bor i ditt hushåll. Ju fler som bor i hushållet ju mer energi brukar det vanligtvis gå åt. Förbrukning beror även på vilken uppvärmningsmetod du har (tex direktverkande el, oljepanna, ved- eller pelletspanna, fjärrvärme, etc). Om du bor i en lägenhet kanske uppvärmningen ingår i hyran, beroende på vad du avtalat med din hyresvärd. Men, om du står för uppvärmningskostnaderna själv, så beror din förbrukning förstås på hur varmt du vill ha det hemma, hur bra isolerat hemmet är, hur stor yta som ska värmas upp, hur effektivt uppvärmningssystem du har, samt hur kallt det är ute. När det blåser och är kallt ute ökar energiförbrukningen markant! Det går vanligtvis även åt mycket el frö att värma vatten, så om du duschar kort och effektivt sparar du energi och därmed pengar 
 
Vill du energieffektivisera hemma?
På Energimyndighetens hemsida finns jättebra guider som hjälper dig i att välja rätt sorts lampor och energisnåla vitvaror.
Läs mer: Guide för dig som vill energieffektivisera