Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
26 juni 2023

Nya allmänna avtalsvillkor för fjärrvärme


 

Energibranschens nya allmänna avtalsvillkor from 2023-09-01

Värnamo Energi tillämpar energibranschens allmänna avtalsvillkor när det gäller leverans av fjärrvärme. Vår branschorganisation Energiföretagen Sverige har tillsammans med Konsumentverket arbetat fram ett förslag till revideringar av dessa allmänna avtalsvillkor för fjärrvärmeleveranser för såväl enskilda konsumenter som för näringsidkare. De nya villkoren för respektive kundtyp börja gälla 2023-09-01 och finns i sin helhet publicerade på Värnamo Energis hemsida


 

Kort summering av vad som justeras i de allmänna avtalsvillkoren vid fjärrvärmeleverans till enskild konsument


Nya allmänna avtalsvillkor för fjärrvärmeleveranser till enskild konsument
Energiföretagen Sverige har tillsammans med Konsumentverket arbetat fram ett förslag till revideringar av de allmänna avtalsvillkoren för fjärrvärmeleveranser till enskild. Parterna har enats om de allmänna avtalsvillkor som kan laddas ner på Värnamo Energis hemsida www.varnamoeneri.se/avtalsvillkor

När börjar villkoren gälla?
De reviderade allmänna avtalsvillkoren gäller från och med den 1 september 2023. 
Enligt Fjärrvärmelagen (2008:263) ska kunden få underrättelse om villkorsändringar senast två månader innan de ska börja gälla. Kunden ska samtidigt upplysas om skälet till att villkoren ändras och om deras rätt till att begära förhandling, ansöka om medling och att säga upp avtalet. 

Varför nya villkor?
Den senaste större ändringen av de allmänna avtalsvillkoren gjordes 2015. Orsaken till att de allmänna avtalsvillkoren revideras nu är de förändringar i fjärrvärmelagen (SFS 2008:263) och den nya föreskriften från Energimarknadsinspektionen (EiFS 2022:3) som beslutades sommaren 2022. Dessa ändringar gjordes i sin tur för att implementera en rad bestämmelser i nya EU-direktiv (Energieffektiviseringsdirektivet respektive Förnybartdirektivet). Det är också innehållet i nämnda föreskrift som till allra största delen ligger bakom ändrade skrivningar i villkoren. Därutöver har ett fåtal ytterligare ändringar gjorts, liksom några mindre språkliga justeringar.

Vad är nytt i villkoren?
Utöver några mindre språkliga justeringar så är de viktigaste förändringarna:

  • Bestämmelserna under avsnitt 5 ”Mätning, insamling av mätvärden, information om energianvändningen, faktureringsinformation och fakturering”. Där återges delar av Ei:s föreskrift, exempelvis att konsumenten ska få del av betydligt mer information i eller tillsammans med fakturan (se avsnitt 5.10 och 11.1).
  • En rad begrepp/termer har ändrats för att korrespondera med gällande författningar.
  • I avsnitt 1.1 har ett förtydligande införts gällande konsumentens ställning (”Det är endast möjligt att avtala om villkor som är till fördel för konsumenten i jämförelse med dessa allmänna avtalsvillkor.”)
  • En mening i avsnitt 9.1 har strukits. Den gav exempel på vad som kan utgöra ”saklig grund” för uppsägning av en kund. Detta medför dock inte någon förändring i sak.

Kundens rättigheter i övrigt
Du som kund har enligt 19§ i Fjärrvärmelagen (2008:263) rätt att begära förhandling om de ändrade villkoren, om det begärs inom tre veckor från den dag du underrättas om de ändrade avtalsvillkoren. Efter avslutad förhandling har kunden enligt 10§ också rätt att begära medling. Enligt 22§ har kunden rätt att säga upp avtalet.

Frågor kring ditt avtal eller din uppvärmning?
Har du funderingar kring ditt fjärrvärmevtal, din uppvärmning eller om annat kring fjärrvärme är 
du välkommen att kontakta vår kundservice.