Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
06 december 2023

ARKIVERAT - November 2023 kallaste sedan 2016

November 2023 var 11% kallare än ett normalår.
Faktum är att det inte har varit en så kall novembermånad sedan 2016 enligt SMHIs väderstatstik!TÄNK PÅ! Utomhustemperaturen påverkar dina elkostnader väldigt mycket - om du bor i en eluppvärmd villa (t.ex. har direktverkande el eller värmepump som uppvärmningsmetod).


Elpriserna har under 2023 stadigt blivit lägre, jämfört med tiden då vi hade elkris. Men i november har priserna gått upp samtidigt som kundernas elförbrukning ökat. Detta kommer tyvärr göra att många kunder med eluppvärmt hus kommer få en högre räkning i november än oktober. När det blir kallare utomhus går elförbrukningen upp för kunder med eluppvärmning, därmed blir elräkningen dyrare. Fler kilowatttimmar = högre elkostnad. På vår hemsida kan du se din förbrukning om du loggar in på Mina sidor. 

 


 

Notera! Fördyrningen som det kalla novembervädret medfört, drabbar främst villakunder med eluppvärmning. Men, vi vill påpeka att elpriserna påverkas mycket av alla kunders elanvändning, så därför är viktigt att vi alla fortsätter att hjälpas åt med att använda elen klokt.

Det går att spara energi & pengar!


Det finns en hel del enkal tips att ta till för att hålla nere antalet kilowattimmar - och därmed minska sina elkostnader!

Några snabba energispartips


  • Sänk inomhustemperaturen 1-2 grader!
  • Stäng av allt som inte används på strömbrytaren, undvik standby.
  • Ha rätt temperatur i kyl och frys, frosta av regelbundet.
  • Styr din förbrukning till timmar med lägre elpris
  • Använd vattenkokare i stället för koka vatten på spisen
  • Tvätta fulla maskiner, hängtorka i stället för torktumlare
  • Använd energisparprogram på dina hushållsmaskiner
  • Duscha snabbt och effektivt.

Så får du koll på din förbrukning


 

Mina sidor
Om du loggar in på hemsidan ser du din förbrukning.
Länk: Instruktion se förbrukning på Mina sidor  

 

Dina faktura
På baksidan av din faktura ser du exakt hur mycket el du använt föregående månad.
Länk: Instruktion se dina fakturor

Vad påverkar din energiförbrukning?


Vad som drar ström i just ditt hem,
beror förstås på vad du har för levnadsvanor och intressen. Om du är väldigt intresserad av exotiska djur och växter, så kanske du har terrarier eller växthus som drar mycket ström. Eller om du är teknikintresserad, så kanske du har stora tv-apparater, datorprylar, ljudsystem, spelkonsoler med mera, som slukar en hel del ström. Eller om du har för vana att basta varje kväll, ja då är ju ditt eldrivna bastuaggregat förmodligen ganska energikrävande.

Hur mycket el eller fjärrvärme din familj förbrukar
beror på hur stort du bor och hur många personer som bor i ditt hushåll. Ju fler som bor i hushållet ju mer energi brukar det vanligtvis gå åt. Förbrukning beror även på vilken uppvärmningsmetod du har (tex direktverkande el, oljepanna, ved- eller pelletspanna, fjärrvärme, etc). Om du bor i en lägenhet kanske uppvärmningen ingår i hyran, beroende på vad du avtalat med din hyresvärd. Men, om du står för uppvärmningskostnaderna själv, så beror din förbrukning förstås på hur varmt du vill ha det hemma, hur bra isolerat hemmet är, hur stor yta som ska värmas upp, hur effektivt uppvärmningssystem du har, samt hur kallt det är ute. När det blåser och är kallt ute ökar energiförbrukningen markant! Det går vanligtvis även åt mycket el frö att värma vatten, så om du duschar kort och effektivt sparar du energi och därmed pengar 
 
Vill du energieffektivisera hemma?
På Energimyndighetens hemsida finns jättebra guider som hjälper dig i att välja rätt sorts lampor och energisnåla vitvaror.
Läs mer: Guide för dig som vill energieffektivisera