Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
25 september 2023

Maud vann elcykeln!

Vad roligt att så många ville fira med oss


Nära 500 personer kom till Hörle i lördags 23 sept och firade att vattenkraftstationen varit i drift i 101-år. Vädret var toppen, vi bjöd på fika och möjlighet att gå tipspromenad.

Vi säger stort grattis till vinnaren av en elcykel!

På bilden till höger syns Marie Gyllensten lämna över värdebeviset till vinnaren Maud som hade 11 rätt på den tipspromenad som samarrangerades av Bruksbalken och Värnamo Energi förra lördagen.
 
Maud hade flest rätt och var närmast det rätta svaret på skiljefrågan, som lydde "Hur många många liter vatten/sekund rinner genom turbinen i vattenkraftstationen i Hörle vid max produktion 480 kW?"
 
- Det rätta svaret är: 7270 liter!

Tipspromenaden startade vid Bruksbalken.

Under jubileumsdagen visade Bruksbalken upp sin verksamhet. Bruksbalken är ett helägt dotterbolag till Hörle Bruk och levererar prefabricerade träbyggnader för industri, butik, lager samt djurbyggnader. 

Slut på tipspromenaden och fika vid Hörle kraftstation

Vid vattenkraftstationen lämnades tipslapparna in. Där bjöds det även på kaffe, saft och bulle. Under jubileumsdagen gavs möjlighet att på plats se hur det går till att producera lokal, förnybar el. Samt en inblick i historien hur det gick till när Värnamo blev elektrifierat.  Hörle Kraftstation som ägs av Hörle Bruk, har producerat vattenkraftsel sedan 1922. 

Hörle Herrgård var öppen för  visning. 

Under jubileumsdagen var Hörle Herrgård öppen för visning. Herrgården från 1746 är en del av bruksmiljön och har en lång och spännande historia.