Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor
01 december 2023

Byt till LED så blir julmyset billigt!

Så mycket kostar julljusen med glödlampa v/s LED-lampor!


Julljus finns i många varianter och färgkombinationer. Det är ganska vanligt att ljusslingan eller ljusstakarna köptes för många år sedan och därför kan vara energislukare. Hur mycket juleljusmyset drar, beror på om du har en gammal ljusslinga med glödlampor eller en ny med LED.


 

LED i julgranen = 2 kr Glödlampor = 54 kr!

Att investera i en ny modernare variant av julgransbelysning med LED, är en investering väl värd att göra. En ”gammal” julgransbelysning med 16 lampor och 3W per lampa kostar ca 54 kronor att ha tänd 12 h/dag i 31 dagar, om elpriser blir 3 kr/kWh i vinter. Skulle elpriset bli ännu högre - upp mot 5 kr/kWh så kostar den gamla slingan nästan 90 kr att ha tänd. 

Om du byter till en julgransslinga med LED istället sjunker kostnaden till 2 kr för att lysa upp i hela 31 dagar! 

Modern LED-belysning, drar väldigt lite ström jämfört med klassiska glöd- eller halogenlampor. I adventsljusstakarna och i julstjärnorna är det ofta lätt att byta lampa, så där behöver du inte kassera dina gamla favoriter – byt bara lampan, så sparar du snabbt och enkelt både energi, pengar och miljö. OBS! Tänk på, att om du byter till LED i en gammal elljusstake som inte har LED-lampor som original, så bör du kontrollera tillverkarens instruktioner och byta ut alla lampor samtidigt. Blanda inte olika sorters lampor och välj rätt effekt när du byter. Det är olika lampor om det är 5, 7 eller 9 armar i adventsstaken. 

Så kollar du hur mycket ström det går åt!

Alla elektriska apparater är märkta med vilken effekt (watt) de förbrukar. På så vis kan du räkna ut hur mycket det kostar att ha din julstjärna tänd.

Fler prisexempel på skillnaden mellan LED och tradiotionella glödlampor!

Om du har en 40W glödlampa i stjärnan från första advent till tjugondedag knut (cirka 50 dagar) och har stjärnan tänd 10 timmar per dygn, så blir det 500 timmar. 40W x 500h = 20 kWh. Multiplicera sedan antalet kilowatt-timmar med elpriset: 20kWh x 3kr/kWh = julstjärnan kostar 60 kr att ha tänd. 

Med en 6W LED-lampa i stjärnan hade det istället kostat 3 kr. I tabellen nedan kan du jämföra hur mycket energi en glöd-
lampa drar jämfört med en LED-lampa med samma ljusstyrka.

Så vet du vilken LED-lampa du ska köpa

Är du van vid "gamla" traditionella glödlampor kan det kännas krångligt att veta vilken LED-lampa man ska välja. I tabellen finns en enkel "översättning" vilken lampa du ska köpa.   

Varje kilowatttimme räknas!

Vissa timmar på dygnet är efterfrågan på el mycket stor, dessa enskilda timmar bidrar till att driva upp hela månadens snittpris. Om alla elkunder hjälps åt att spara på energi, så skulle många pristoppar kunna undvikas helt - med ett lägre månadssnittpris som följd. Energimarknadsinspektionen uppmanar just nu Sveriges elanvändare att minska sin elförbrukning i en nationell kampanj.

Så ser du din egen förbrukning på vår hemsida

Logga först in på hemsidan, välj sedan till Mina sidor och Förbrukning. Välj själv om du vill se förbrukning per dag eller månad eller år. Är du kund med timprisavtal så kan du även se din förbrukning på timnivå.