Energirådgivning

Energirådgivning är en viktig del i Värnamo Energis hållbarhetsarbete. Ett av våra miljömål är att vi aktivt ska verka för att såväl bolaget, som våra kunder, ska använda energi på ett klokt och hållbart sätt.

Vi vill gärna erbjuda dig som kund goda råd om allt ifrån val av elavtal och elnätsabonnemang, till förslag på åtgärder i ditt hem gällande uppvärmning, belysning och övrig energianvändning. Nedan ger vi tips på hur du kan påverka din energiförbrukning och dina energikostnader. Vill du ha personlig hjälp är du välkommen att kontakta kundtjänst.

Vill du har extern oberoende energirådgivning om till exempel olika uppvärmningssystem, om solceller, belysning, laddstationer eller andra energifrågor vid renovering eller nybygge – så kan du kontakta Värnamo Kommuns energirådgivning.

Så får du full energikoll!


Är du elkund eller fjärrvärmekund hos oss? Då hittar du statistik över din el- och fjärrvärmeförbrukning när du loggar in på sidan Förbrukningsstatistik.

Där kan du se din förbrukning per dag, per månad eller per år. Du kan även välja att se flera års förbrukning samtidigt för att på så vis kunna jämföra om du förbrukat mer eller mindre sen föregående år.


 

Är min förbrukning normal?


Med en grov generalisering brukar man säga att följande elförbrukning anses vara normal:


Lägenhet 2-4 personer UTAN eluppvärmning2500 kWh per år
Villa 2-4 personer UTAN eluppvärmning5000 kWh per år
Villa 2-4 personer MED eluppvärmning25000 kWh per år

Vad påverkar min energiförbrukning?


Vad som drar ström i just ditt hem beror förstås på vad du har för levnadsvanor och intressen. Om du är väldigt intresserad av exotiska djur och växter, så kanske du har terrarier eller växthus som drar mycket ström. Eller om du är teknikintresserad, så kanske du har stora tv-apparater, datorprylar, ljudsystem, spelkonsoler med mera, som slukar en hel del ström. Eller om du har för vana att basta varje kväll, ja då är ju ditt eldrivna bastuaggregat förmodligen ganska energikrävande.


Fler faktorer som påverkar min förbrukning >

Hur mycket el eller fjärrvärme du förbrukar beror på hur stort du bor och hur många personer som bor i ditt hushåll. Ju fler som bor i hushållet ju mer energi brukar det vanligtvis gå åt. Förbrukning beror även på vilken uppvärmningsmetod du har (tex direktverkande el, oljepanna, ved- eller pelletspanna, fjärrvärme, etc).


Om du bor i en lägenhet kanske uppvärmningen ingår i hyran, beroende på vad du avtalat med din hyresvärd. Men, om du står för uppvärmningskostnaderna själv, så beror din förbrukning förstås på hur varmt du vill ha det hemma, hur bra isolerat hemmet är, hur stor yta som ska värmas upp, hur effektivt uppvärmningssystem du har, samt hur kallt det är ute. När det blåser och är kallt ute ökar energiförbrukningen markant! Om du vill ha hjälp och diskutera olika uppvärmningssystem, eller har andra energifrågor i samband med renovering eller nybygge – så kan du kontakta Värnamo Kommuns energirådgivning.


< dölj extra text

Förbrukning hushållsel i Lägenhet


I en lägenhet brukar hushållselen normalt ligga på runt 2000 – 2500 kWh per år, beroende på om du bor själv eller om ni bor flera personer i lägenheten. Av den totala andelen hushållsel i en lägenhet, så används nästan hälften för att driva kyl och frys. Så även om du drar ner på din elanvändning genom att släcka lampor när du är bortrest, så drar kylen och frysen ström. En gammal frys kan dra 3 gånger så mycket ström som en ny frys. (Med ordet hushållsel menas den el som används till belysning, hushållsmaskiner och hemelektronik. Eventuell el som används till uppvärmning och varmvatten är inte medräknad).

Förbrukning hushållsel i Villa


I en villa brukar hushållselen normalt ligga på runt 5000 kWh per år. I en villa används en stor del av hushållselen till aktiviteter i köket och tvättstugan. Med tanke på att vitvarorna använder så pass mycket ström är det viktigt att du köper energisnåla apparater när du köper nytt. Även belysning utgör en stor del av hushållselen i en villa, så tänk på att köpa rätt sorts lampor. Se mer under energimärkning längre ner på sidan.

Elförbrukning hushållsprylar


I listan nedan ger vi exempel på hur mycket el några vanliga eldrivna hushållsprylar kan förbruka och hur mycket de kostar dig.


Visa vanliga hushållsprylars elförbrukning >

 

ApparatAnvändningkWh/årKr/år
Frys (äldre modell) dygnet runt i ett år10001500 kr
Frys (nyare modell) dygnet runt i ett år400600 kr
Kyl (äldre modell) dygnet runt i ett år550825 kr
Kyl (nyare modell) dygnet runt i ett år170255 kr
Diskmaskin1 tim/dygn i ett år500750 kr
Tvättmaskin4 tim/vecka i ett år250375 kr
Torkskåp4 tim/vecka i ett år400600 kr
Torktumlare2 tim/vecka i ett år210315 kr
El-handdukstorkdygnet runt i ett år7001050 kr
Ugn2 tim/vecka i ett år150225 kr
Mikro7 min/dygn i ett år6598 kr
Spisplatta40 min/dygn i ett år350525 kr
Spisfläkt1 tim/dygn i ett år70105 kr
Kaffebryggare1 tim/dygn i ett år300450 kr
Vattenkokare5 min/dygn i ett år5075 kr
Dammsugare1 tim/vecka i ett år5075 kr
Hårtork1 tim/vecka i ett år5075 kr
Strykjärn1 tim/vecka i ett år5075 kr
Akvarium 200 literdygnet runt500750 kr
Stereo (standby)23 tim/dygn i ett år4060 kr
Stereo (användning)1 tim/dygn  i ett år58 kr
TV (användning)3 tim/dygn i ett år150225 kr
TV (standby)21 tim/dygn i ett år80120 kr
Parabol (standby)dygnet runt i ett år175262 kr
Video (standby)23 tim/dygn i ett år80120 kr
Dator (standby)23 tim/dygn i ett år125188 kr
Dator (användning)1 tim/dygn i ett år5075 kr
Skrivare24 tim/dygn i ett år90135 kr
Glödlampa4 tim/dygn i ett år110165 kr
Lågenergilampa5 tim/dygn i ett år2030 kr
Lysrör5 tim/dygn i ett år80120 kr

I tabellerna ovan har vi räknat på genomsnittlig elförbrukning för olika apparater. Elpriset är beräknat till ca 1,50 kr/kWh.


< dölj extra text

Elförbrukning kompletteringsvärme


I listan nedan ger vi exempel på hur mycket ström några vanliga apparater som används för kompletteringsvärme / tillskottsuppvärmning kan förbruka och hur mycket de kostar dig.


Eldrivna värmeapparaters förbrukning >

UppvärmningAnvändningkWh/årKr/år
Golvvärme 10 m22000 tim/år20003000 kr
Bastuaggregat1 tim/vecka året om312468 kr
El-handdukstorkdygnet runt i ett år7001050 kr

I tabellerna ovan har vi räknat på genomsnittlig elförbrukning för olika apparater. Elpriset är beräknat till ca 1,50 kr/kWh.


< dölj extra text

Så kan du minska fjärrvärmeförbrukningen!


Uppvärmning av varmvatten motsvarar nästan 20 % av den totala energianvändningen för en villakund (och 25 % för en lägenhetskund). 


Att minska varmvattenanvändningen är därför klokt både med tanke på miljön och med tanke på slantarna i din plånbok. Nedan ger vi flera tips och goda råd på hur du kan minska din fjärrvärmeförbrukning.


Visa fjärrvärmespartips >

Så kan du spara på varmvattnet:


  • Duscha snabbare! Tänk på att om du är frusen kan det vara mer ekonomiskt att tappa upp ett bad istället för att bli ståendes allt för länge i duschen. Ett bad kräver cirka 150 liter vatten jämfört med 45 liter för en dusch på fem minuter. Duschar du 20 minuter går det åt 180 liter vatten.
  • Låt inte vattnet rinna när du borstar tänderna. Det sparar ett helt badkar med vatten i veckan.
  • Låt bli att diska under rinnande vatten. Sätt alltid i proppen och tappa upp diskvattnet i diskhon istället, så sparar du både vatten och energi.
  • Använd inte disk- och tvättmaskinen förrän den är full. Om du ska köpa en ny maskin, välj en som du kan koppla till varmvattnet som värms upp av fjärrvärme. Det är billigare att tvätta / diska med fjärrvärmeuppvärmt vatten än att värma upp vattnen som hettats upp med direktverkande el.
  • Skölj inte disken innan du stoppar den i diskmaskinen. Det är kostsamt och helt onödigt med dagens effektiva diskmaskiner. Det räcker att du skrapar av matresterna, låt sedan diskmaskinen sköta jobbet.

Uppvärmning av bostaden motsvarar hela 60 % av den totala energianvändningen för en villakund. 


Sjävklart ska du inte behöva snåla med värmen och frysa därhemma, men det finns ändå en hel del du kan tänka på för att minska dina uppvärmningskostnader.


Så kan du kan minska förbrukningen av värme!


  • Använder du torkskåp eller bastu? Ta då vara på överskottsvärmen när du använt dessa. Efter att du bastat klart / torkat färdigt tvätten, stäng av aggregatet, men öppna dörren och låt värmen spridas till övriga delar i huset.
  • För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar din energiförbrukning med cirka 5%!
  • Undvik att placera möbler direkt framför elementen. Det stoppar värmecirkulationen och ökar din energiförbrukning med ungefär 10 %.
  • Ska du åka bort kan du spara mycket pengar genom att sänka värmen i hemmet under tiden. 15 grader är en lagom temperatur om du inte är hemma. Varje grad motsvarar cirka 5 % av den totala uppvärmningskostnaden.
  • Vädra snabbt med tvärdrag istället för att ha ett fönster öppet under längre tid.

< dölj extra text

Så kan du minska elförbrukningen!


Genom att minska din elanvändning minskar du både din miljöpåverkan och får pengar över i plånboken. 


Det finns många både små och stora åtgärder som du kan vidta för att minska elförbrukningen i ditt hem. På Energimyndighetens webbsida finns massa fler praktiska energisparande råd och tips på vad du kan göra för att bli lite mer energismart – allt från små enkla spartips till stora åtgärder som att byta hela värmesystemet.

Kolla alltid energimärkningen!


Eftersom kylskåp, frys, spis, ugn, disk- och tvättmaskin och andra eldrivna köksprylar utgör så stor delar av den totala energiförbrukningen i ditt hem är det viktig att denna elektriska utrustning är så energieffektiv som möjligt.


Visa mer info om energimärkning >

 OBS! Det är inte säkert att det är vare sig ekonomiskt eller miljömässigt hållbart att byta ut dina elprylar innan de gått sönder, MEN det är väldigt viktigt att du ALLTID kontrollerar energimärkningen när det är dags att köpa nytt.


Energimärkning är ett färgglad etikett som ska finnas på alla nya vitvaror. Etiketten kan även finnas på pannor, ackumulatortankar, värmepumpar, med mera. Energimärkningen visar hur pass energikrävande produkten är.

Energiklassen visas på en skala från A+++ till D, där A är bäst, och med pilar från grönt till rött. För vissa varor finns energiklasserna A+, A++ och A+++, där A+++ använder minst energi.

På Energimyndighetens hemsida finns mer information om vilka varor som enligt lag måste vara energimärkta. Där hittar du även detaljerad förklaring hur du tyder energimärkningsetiketterna på olika typer av elprylar. När det gäller till exempel diskmaskiner så ska energimärkningen förutom info om elförbrukning även innehålla information om vattenförbrukning, torkeffektivitet, kapacitet i antal kuvert som ryms i diskmaskinen samt ljudnivå. Se mer på Energimyndighetens riktlinjer för Energimärkning.


< dölj extra text

Vill du ha energirådgivning?


Kontakta kundtjänst så får du personlig hjälp och goda råd om hur du kan påverka din energiförbrukning och dina energikostnader.