Vi använder kakor (Cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. För att optimera ditt användande av vår webbplats använder Värnamo Energi nödvändiga kakor. Se vår kakpolicy för mer information avseende vår användning av kakor
Läs mer om kakor

 

Vill du tjäna pengar på flextjänst?


Vi söker dig som har Ferroamp växelriktare eller batteri
– och är intresserad av möjlighet till ekonomisk ersättning för flextjänst

Vad är en flextjänst/stödtjänst?

Flextjänst och stödtjänst är ett samlingsord för olika flexibilitetslösningar.

Flextjänst hos Värnamo Enegri innebär att du som redan har ett batteri med Ferroamp-lösning, eller som är intresserad av att investera i ett batteri i närtid –  kan vara med och stabilsera elnätet genom att ”hyra ut” flexibilitet i ditt batteri.

Du kan fortsätta använda del av batteriet i din egen fastighet, samtidigt som du ställer det till förfogande för flextjänst som du kan få ekonomisk ersättning för från Svenska Kraftnät via Värnamo Energi.

Potentiell ersättning

Ersättning från Svenska Kraftnäts stödtjänstmarknader har historiskt inneburit att batteriinvesteringar varit väldigt lönsamma. Även om nivåerna gått ner under 2024 ser vi en möjlighet till fortsatt bra ersättning för er som redan investerat i en Ferroamp-anläggning.

Hittills under 2024 har ett 17 kWh (1)  batteri gett ca 15 000 kr i ersättning till ägaren av batteriet, på helåret 2024 skulle den uppskattade ersättningen bli 30 000 kr (2) 

(1)  Ferroamp växelriktare med Pylontech ESS batteri med 17,7 kWh energi och 9,1 kW effekt.
(2)  Beräknad ersättning bygger på uppgifter från Mimer (mimer.svk.se) och en eurokurs om 11,50 kr/euro.

Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader prissätts utefter marginalprissättning, med fler batterier och andra resurser som tillförs marknaden kommer intäktsnivån troligen sjunka över tid.

Anmäl ditt intresse före 30 juni

Värnamo Energi undersöker just nu intresset för att koppla upp batterier mot Svenska Kraftnäts tjänster för stabilisering av elnätet, där anläggningar kan kopplas upp mot flera flextjänstmarknader. Med andra ord; låta batteriet erbjuda kapacitet i elsystemet vid behov och få ekonomisk ersättning för det.

  • Vi söker ägare av Ferroamp-växelriktare som funderar på att komplettera med batterier
  • Vi söker ägare som redan har Ferroamp-batterier i drift

Inkomna intressanmälningar blir ett underlag för att se om vi kan komma upp i minsta handelsvolym (100 kW, vilket motsvarar cirka 15-20 uppkopplade batterier) och därmed inom kort kunna erbjuda alla med Ferroamp-lösningar möjlighet att vara med på flextjänstmarknader i elområde SE4.

Är du intresserad mejlar du senast 30 juni till kund@varnamoenergi.se

Frågor?

För frågor om flextjänst kontakta Kristoffer Särnblad eller Mattias Rosén på Värnamo Energi  0370 69 41 00 kund@varnamoenergi.se

Gör en samhällsinsats och tjäna samtidigt pengar

För att Sveriges kraftsystem ska må bra krävs en balans mellan elproduktion och elförbrukning, vilket i en perfekt värld konstant ligger på 50,00 Hz. Men i verkligheten är frekvensen ojämn och blir det allt mer på grund av övergången till energikällor som sol- och vindkraft. Svenska Kraftnät tillsammans med de nordiska systemoperatörerna balanserar systemet och ser till att energi tillförs och avlägsnas från kraftnätet när frekvensen fluktuerar, detta sker bland annat genom handel med flextjänster som idag omsätter över 6 miljarder kr. 

Flextjänst i elnätet – precis som vi alla kan göra något för att vårda vår planet, har batteriägare nu möjlighet att aktivt bidra till ett hållbart elsystem. Ditt batteri kan agera som stabilisator i elnätet och erbjuder samtidigt dig ekonomiska fördelar.  Kontakar oss på Värnamo Energi för att få veta mer!