Surfa snabbare - tips för bästa bredbandshastighet

Du surfar alltid snabbast med kabel! För att få optimal internetuppkoppling (för att kunna utnyttja den hastighet du abonnerar på), bör du därför – om möjligt – alltid ansluta din dator med en nätverkskabel direkt i bredbandsuttaget (lägenhet) / i fiberkonverten (villa). Se sidan Bredband Installation – Anslut en dator direkt i uttaget.

När du anslutet en dator med kabel direkt i uttaget kan du mäta vilken hastighet Värnamo Energi levererar. Se mer under rubriken Mät bredbandshastigheten.

Det är som sagt alltid allra bäst att koppla upp sig via kabel. Dessvärre har inte alla uppkopplade enheter ett uttag för nätverkssladd. Till exempel finns vanligtvis inga nätverksportar på surfplattor, mobiltelefoner eller smarta klockor. Denna typ av uppkopplade enheter måste därför anslutas till din internetanslutning via en trådlöst router (anslutas via wifi). En ytterligare anledning till att ansluta trådlöst, kan vara för att du helt enkelt inte vill bygga datanätverk och dra nätverkssladdar till alla rum i bostaden.

10 tips som snabbar upp ditt bredband!

För att du ska få optimal internetuppkoppling finns det flera punkter du bör ta hänsyn till.
Nedan ger vi 10 tips hur du snabbar upp ditt surfande (hur du får snabbare bredband och förbättrar din wifi-uppkoppling).

1. Är din router för dålig?


För att få bästa möjliga internetkapacitet behöver din router vara tillräckligt bra. Är din router gammal (flera år gammal) eller väldigt billig (några hundralappar) så har den troligtvis föråldrad eller undermålig teknik. Routrar och alla andra tekniska prylar utvecklas i rasande takt. På sidan om Router finns tips och goda råd för dig som behöver köpa en ny router eller vill investera i ett Mesh-system.

2. När uppgraderade du routerns mjukvara senast?


Din router / ditt mesh-system innehåller mjukvara som behöver uppgraderas med jämna mellanrum för att prestandan ska vara fortsatt god. Om du är osäker på hur du ska gå till väga för att uppgradera mjukvaran i din router / i ditt mesh-system, bör du titta i instruktionsboken, eller höra med den återförsäljare du köpt routern / mesh-systemet av. Om det inte går att uppgradera mjukvaran är routern för gammal och du behöver istället investera i en ny. Se sidan om Router.

3. Var har du placerat din router / mesh-noderna?


Routerns placering spelar stor roll för hur bra trådlös internetkapacitet du får (hur snabbt du kan surfa, hur bra wifi-täckning du får) i olika rum. Genom att flytta routern kan du både få bättre och sämre uppkoppling. Till exempel bör du INTE placera routern i köket!


Tips hur hur du ska placera din router >

 • Placera din router så öppet och centralt i bostaden som du kan.
 • Placera inte routern för nära andra tekniska prylar (undvik till exempel att ställa routern bredvid tv:n eller spelkonsolen, då dessa kan störa routern).
 • Placera inte routern i köket. I köket finns ofta metall som kan reflektera och störa nätverkssignalerna. Undvik därför att placera routern i köket, eller för den delen i badrummet. Köket är olämpligt även av ett annat skäl. Där finns ofta en mikrovågsugn som använder ungefär samma frekvens som trådlösa routrar, dvs 2,4 GHz.
 • Sätt inte routern på golvet. Lyft upp routern någon meter så ökar räckvidden genast.
 • Lås inte in routern i garderoben eller inne i ett skåp.
 • Placera inte routern i källaren.
 • Tänk på att tjocka väggar och murstockar kan begränsa eller helt blockera den trådlösa räckvidden.
 • Kontrollera om dörrar, väggar eller annan inredning stör. Internetkapaciteten kan variera enormt beroende på hur signalerna studsar mot väggarna. Studsar kan både förstärka och försämra signalen.
 • Är din router / ditt mesh-system nytt och av bättre kvalitet, så kan du ha fått med en app där du själv kan kontrollera var det är mest strategiskt att placera routern / mesh-noderna.

< dölj tips

4. Är det mycket trafik på 2,4 GHz-bandet, kan du byta frekvens?


Bättre routrar med bra teknisk prestanda kan kommunicera både via 2,4 GHz och 5 GHz frekvensbandet, medan äldre och billigare routrar oftast enbart sänder via 2,4 GHz-bandet. 2,4 GHz-bandet används av många trådlösa enheter och användare, vilket gör att risken för störningar är stor.


Se tips hur du byter frevens >

Smartare routrar med bättre prestanda och så kallade mesh-system kan ofta automatiskt fördela användarna på det band som för stunden har bäst hastighet och lägst trafik. Om du inte har en smart router, men har möjlighet att välja frekvensband manuellt, så bör du använda 5 GHz-bandet, eftersom det har en högre maximal hastighet och oftast mindre belastning.

Bor du i ett flerfamiljshus eller i en fastighet med många lägenheter tätt in på, är det ofta många som trängs i 2,4 GHz-frekvensen, vilket kan göra att internetkapaciteten i din lägenhet påverkas negativt. Skillnaden mellan 2,4 GHz eller 5 GHz, kan liknas vid en starkt trafikerad grusväg jämfört med en glest trafikerad 3-filig motorväg.

OBS! Notera dock att det inte går att koppla upp alla enheter på 5 GHz-bandet. Som exempel använder Sonos enbart 2,4 GHz-bandet. Playstation 3 använder bara 2,4 GHz-bandet. PlayStation 4 Slim & Pro har stöd för både 2,4 och 5 GHz. Xbox One använder båda banden och ett råd är att koppla det mot 5 GHZ-bandet. Heos använder både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden.

Vill du veta vad din mobil eller andra enheter har stöd för hittar du det lättast på tillverkarens hemsida eller kontakta den återförsäljare du köpt enheten av. Äldre datorer och äldre surfplattor stöder oftast inte 5 GHz-frekvensen.


< dölj tips

5. Använder du förstärkare?


Vi rekommenderar INTE förstärkare! Dessa ställer ofta till mer oreda än de gör nytta. Istället bör du investera i ett mesh-system (Se mer om mesh-system under sidan Router), eller om möjligt dra kablar till de enheter som kan anslutas med kabel (se mer om datanätverk under sidan Bredband Installation)


Därför bör du undvika förstärkare >

Anledningen till att du inte bör använda förstärkare är att routern och förstärkaren skickar olika signaler, vilket kan ”förvirra” dina uppkopplade enheter (dina wifi-anslutna datorer, surfplattor, mobiler, mm).

I praktiken skapar en förstärkare ett nytt trådlöst nätverk. Det innebär att om du flyttar dig från en plats med routersignal till en annan plats där förstärkarens signal är starkare, så kan det hända att din uppkopplade enhet inte byter nätverk automatiskt. Du kan då behöva stänga av och på wifi på enheten för att den ska byta till bästa signalen.

Om du istället surfar trådlöst via ett mesh-system slipper du detta problem, eftersom all mesh-noderna sänder på samma signal (din enhet får inte problem när du byter rum). Se mer info och skillnad på ”vanlig” router och Mech-system på sidan om Routrar.

Det allra bästa är förstås att surfa trådbundet (ansluta med kabel) då blir det inga problem alls, eftersom din enhet då är direktuppkopplad mot internetanslutningen hela tiden.


< dölj extra text

6. Har du anslutet gamla enheter med föråldrad teknik?


Internethastigheten kan blir försämrad om någon av dina enheter är gamla och dåliga. Om du har en dator med det senaste nätverkskortet, men använder en äldre router, så kommer den föråldrade routern inte klara av att leverera den högsta hastigheten.


Därför ska du inte använda gamla enheter >

Om du har ett datanätverk hemma, där du anslutit en äldre dator, så kan den gamla datorns dåliga prestanda blockera hastigheten till resten av datorerna som är kopplade till nätverket, även om du har en sprillans ny router.

Med andra ord kan en gammal dator eller surfplatta, sänka hastigheten på det trådlösa nätverket och en gammal router kan inte leverera den högsta hastigheten till en ny dator. För snabbast möjliga trådlösa nätverk bör du inte använda äldre utrustning alls.

Se till att du satsar på modern teknik med god prestanda. Testa att koppla bort alla enheter som är anslutna till routern och koppla sedan in dem igen, en efter en, för att se vad det är som drar ned hastigheten.


< dölj extra text

7. Har du virus, trojaner eller maskar, i din router eller i dina uppkopplade enheter?


Om din router eller dina uppkopplade enheter är angripna av virus, trojaner eller maskar kan detta försämra hastigheten i ditt trådlösa nätverk betydligt. Uppgradera regelbundet mjukvaran i ALLA dina uppkopplade enheter och i din router. Tänk på att det inte bara är din dator som kan angripas. Alla dina uppkopplade enheter kan utsättas för intrång! Se tips och goda råd på sidan Surfa säkert.

8. Har du anslutit väldigt många uppkopplade enheter?


Antalet enheter som är uppkopplade samtidigt påverkar i högsta grad hastigheten i ditt trådlösa nätverk. Tänk på att wifi-högtalare, trådlösa spelkonsoler, smarta TV-apparater, babymonitorer, mobiler, surfplattor, klockor mm kan vara uppkopplade även om du inte använder dem just nu. Ofta har varje familjemedlem flera enheter var. Om alla i familjen kopplar upp sina enheter samtidigt, medvetet eller omedvetet, tär det på den totala internetkapaciteten.


Så hindrar du att många uppkopplade enheter sänker hastigheten >

Om din internetkapacitet inte räcker till, bör du se till att de enheter du inte använder just nu kopplas ifrån. (Stäng av wifi anslutningen på respektive enhet, eller stäng av enheten helt och hållet.)

Om du abonnerar på 50 Mbps betyder det INTE att du får 50 Mbps i varje enhet du ansluter, eftersom alla uppkopplade enheter måste samsas om den totala internetkapaciteten (bandbredden).

Tänk på att om du har IP-telefoni så tar även detta av den totala kapaciteten.


< dölj mer text

9. Har du många och krävande sessioner igång?


Har du bara kopplat upp en enda enhet, men ändå tycker att det går segt? Då kanske du har många sessioner igång samtidigt på denna enhet. Om du på samma dator till exempel streamar musik från Spotify, har igång Skype, har e-postprogram, Facebook, spelsajter med mera igång i bakgrunden, och kanske även ett eller flera datorprogram uppstartade – så tar detta stor kapacitet.


Så hindrar du att många sessioner påverkar hastigheten >

Har du många program igång som kommunicerar med internet, och dessutom flera webbsidor uppe, från Nyhetssajter, från Resebyrån, från Google-sök, från din bank, från väderleksrapporten och en eller flera play-tjänster – på en och samma gång –  så tar detta kapacitet även om du inte tittar på alla flikar. De är nämligen igång i bakgrunden och tar hela tiden av den totala internetkapaciteten (bandbredden).

Är du klar med en webbsida eller ett dataprogram – så stäng ner det! Ju fler sessioner du har igång, ju mer påverkas den totala internetkapaciteten i hela ditt trådlösa nätverk. Stäng ner sessioner du inte använder.

Kolla även så att inte någon av dina enheter håller på och laddar hem eller tankar upp tunga filer. Ibland gör din dator uppdateringar och viruskontroller i bakgrunden som du kanske inte ens vet om, detta slöar ner kapaciteten väsentligt. Tänk även på att när du streamar musik eller ser på högupplöst film, så påverkar detta din internetkapacitet mycket mer än när du bara surfar runt på vanliga hemsidor.

Om din internetkapacitet inte räcker till, bör du stänga ner alla sessioner du inte använder just nu.  Tänk också på att – om möjligt – inte göra uppgraderingar eller ladda ner tunga filer, på tider när alla andra i hushållet vill surfa. Uppdateringar kan istället med fördel schemaläggas så att de utförs på tider då inga andra i hemmet vill använda internetuppkopplingen.


< dölj mer text

10. Abonnerar du på en tillräckligt hög bredbandshastighet?


Tycker du att din internetkapacitet inte räcker till? Upplever du att din trådlösa uppkoppling kopplas ifrån då och då? Eller känns det helt enkelt långsamt när du surfar?

Har du kollat igenom och åtgärdat alla punkterna ovan, och ändå tycker att internetkapaciteten inte räcker till? Då har du förmodligen för litet abonnemang. Sista åtgärdspunkten är alltså att skaffa en högre hastighet. Du kan jämföra priser och ändra din hastighet om du loggar in på sidan Bredbandsabonnemang.


Att ändra hastighet är enkelt. Hos Värnamo Energi har du dessutom fördelen att du kan skruva på hastigheten både uppåt och nedåt >.


Så mäter du bredbandshastigheten (internetkapaciteten)


Nedan beskrivs i text hur du mäter hastigheten.
Vill du hellre se en film?
Klicka då på länken:
Videoguide så mäter du bredbandshastigheten.


Med en fast internetanslutning (bredbandsanslutning) från Värnamo Energi får du alltid den hastighet du betalar för i ditt fiberuttag. Du kan kontrollmäta att du har den hastighet du betalar för genom att göra ett test med Bredbandskollen. Bredbandskollen är ett gratisverktyg från Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

 

1. För att mäta bredbandshastigheten (kontrollera inkommande internetkapacitet) måste du ansluta en virusfri dator med god prestanda, direkt i datoruttaget (lägenhet) / direkt i fiberkonverten (villa), med en nätverkskabel.

2. Stäng tillfälligt av datorns brandvägg. Stäng tillfälligt av ALLA program på datorn som kan ”knycka” internetkapacitet under tiden hastighetsmätningen görs. (Tex om du brukar köra Spotify, Skype eller andra program som streamar, sänder video eller laddar hem eller tankar upp filer och information från internet, så ska dessa program vara nedstängda och avslutade under hastighetsmätningen).

3. Anslut datorn med en nätverkskabel direkt i fiberkonvertern. Se sidan Bredband Installation under rubriken Anslut en dator direkt i uttaget

4. Starta en webbläsare (tex Google chrome, Explorer, Firefox, Safari, eller dylikt program) på din dator.

5. Slå in adressen www.bredbandskollen.se

6. Klicka på knappen ”Starta mätningen”

7. Du får inom några sekunder reda på din inkommande hastighet (även kallat nedströms hastighet) och din utgående hastighet (även kallat uppströms hastighet). Inkommande hastighet är hur snabbt du kan ta emot filer och din utgående hastighet är hur snabbt du kan skicka filer.


 • Om du får ett mätresultat som INTE stämmer överens med den hastighet du abonnerar på, fast du följt punkt 1-7 ovan, kan du gå in på sidan Felsökning för att se hur du felanmäler ditt bredband.
 • Om den uppmätta hastigheten när du ansluter en dator direkt i fiberkonvertern / bredbandsuttaget är samma hastighet som du abonnerar på, så beror den upplevda dåliga internetkapaciteten på fel / störningar i din egen fastighet eller orsakas av fel på dina egna uppkopplade enheter. Se tips och goda råd hur du förbättrar internetkapaciteten och får optimal bredbandsuppkoppling i din fastighet, längre upp på sidan Surfa snabbare samt på sidan Surfa säkert.

OBS! Om du mäter hastigheten på en trådlös enhet (på en mobil, surfplatta, laptop, etc) som är uppkopplad trådlöst via din router, så MÅSTE du först testa hastigheten med en dator som anslutits med kabel direkt i uttaget (punkt 1-7 ovan) INNAN du felanmäler.