Router - surfa trådlöst med wifi

Router används när du har ett bredbandsabonnemang och vill ansluta flera enheter till en fiberanslutning. Till exempel när du vill ansluta fler än en dator, eller om du vill ansluta enheter trådlöst.

Värnamo Energi säljer inte routrar. Routern och de internetuppkopplade enheterna är din egendom. Värnamo Energi ger ej support vid installation av router eller uppkoppling av enheter mot router. Men, nedan ger vi tips och goda råd om routrar i allmänhet. Om du behöver mer hjälp bör du vända dig till den återförsäljare som sålt din utrustning.

Måste man ha en router?


Router är ett tillval. Du måste inte ha en router. Du kan alltid ansluta en (1 st) dator till din fiberanslutning utan router. Se hur man gör på sidan Bredband installation under rubriken Anslut en dator direkt i fiberkonvertern / bredbandsuttaget.

OBS! Vill du ansluta flera enheter – så måste du ha en router. Till exempel om du vill ansluta två datorer till internet samtidigt. Eller, om du vill ansluta enheter trådlöst (via så kallad wifi). Till exempel trådlöst ansluta en surfplatta, smart mobiltelefon, smart TV-apparat, smart klocka, smart högtalare, mm.

Värnamo Energi säljer inte routrar. Behöver du ha en router, men tycker att det känns svårt, så rekommenderar vi att du köper din router hos en datatillbehörsleverantör som erbjuder personlig support. Då kan de hjälpa dig att välja rätt router och du kan även återkomma till dem, om du får handhavandeproblem längre fram.

Varför skiljer priset så mycket på olika routrar?


En router är inte bara en kopplingslåda som gör det möjligt att ansluta flera enheter med kabel eller trådlöst. Routern är även en liten dator i sig, med processor, minne och mjukvara som möjliggör att du kan skicka och ta emot internetkapacitet till flera uppkopplade enheter i ditt hem.

Eftersom olika sorters routrar innehåller olika sorters teknik, så finns de i olika prisklasser. Du får ofta den prestanda du betalar för. Dvs, om du köper en allt för billig router (från några hundralappar) finns risk att tekniken i den är föråldrad och långsam. När du kommer upp i prisklass (från 1500 kr och uppåt 4000 kr) får du bättre prestanda och snabbare internetuppkoppling.

Hur mycket pengar bör man lägga på en router?


Hur bra (dyr) router du ska köpa beror på hur du använder din fiberanslutning. Om du abonnerar på de lägre bredbandshastigheterna OCH om du INTE har behov av att koppla upp många enheter samtidigt, behöver du inte ha en ”värsting” router. Då räcker det förmodligen med en router i prisklass runt en tusenlapp.

Men, om du abonnerar på en hög bredbandshastighet, eller om du har många användare i bostaden, där varje användare vill koppla upp flera enheter var, eller om bostaden är stor (internetkapaciteten ska spridas trådlöst över en stor yta i bostaden), då behöver du ha en router med bättre prestanda (en dyrare router) eller till och med investera i ett så kallat mesh-system. Läs mer om mesh-system.

Skillnad på traditionell router och mesh-system


När du använder en ”vanlig” traditionell router, ansluter du dina uppkopplade enheter med en nätverkskabel och/eller trådlöst. Om routerns trådlösa räckvidd inte är tillräcklig kompletterar många sin router med en eller flera förstärkare som ska göra att den trådlösa räckvidden (wifi-täckningen) når ut bättre i hela bostaden. Men, ofta ställer dessa förstärkare till mer problem än nytta. Värnamo Energi rekommenderar INTE att du använder förstärkare. Om du upplever att ditt trådlösa nätverk inte når ut i hela bostaden, rekommenderar vi istället att du investerar i ett så kallat mesh-system.


Visa fördelarna med mesh-system >

Mesh-system är den allra senaste tekniken för att få bra trådlös räckvidd (wifi-täckning) i hemmet. Mesh är en relativt ny teknik som ger räckvidd i bostaden utan du behöver dra nätverkskablar. I stället för att förlita sig på en enda stark trådlös router, bygger ett mesh-system på ett flertal så kallade mesh-noder som tillsammans sprider wifi-signalen till husets alla hörn. Alla mesh-noder skickar ut samma trådlösa nätverksnamn, så användarna behöver aldrig byta mellan olika trådlösa nätverk.

Ett flertal stora tillverkare har lanserat sina egna mesh-system. Gemensamt för samtliga system är att de är lätta att komma igång med. De levereras i startpaket som består av tre mesh-noder och de kan byggas ut med fler noder om så önskas.

Mesh-system finns i olika prisklasser från 3000 kr och uppåt. Värnamo Energi säljer inte mesh-system. Webbsidan PC för alla har en sajt där de gjort en oberoende test av 12 olika mesh-system. På den sajten hittar du även mer tips och goda råd om routrar och mesh-system.


< dölj mer text

Så funkar en trådlös router – 2,4 GHz / 5 GHz


En trådlös router sprider ut internetkapaciteten trådlöst genom att skicka ut radiovågor på 2,4 GHz-bandet eller på 5 GHz-bandet. Äldre och billigare routrar kan ha teknik som enbart kommunicerar via 2,4 GHz-bandet. Nyare, dyrare och bättre routrar har ofta teknik som kan kommunicera både via 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet


Mer info om skillnaden på 2,4 GHz och 5 GHz >

Vad är det för skillnad på 2,4 GHz och 5 GHz?
2,4 GHz-bandet används av många trådlösa enheter och användare, vilket gör att risken för störningar är stor. Särskilt om du bor i flerbostadshus där det finns trådlösa routrar i många lägenheter, där många av dem sänder i samma våglängd. Om det blir för trångt i frekvensbandet och överföringen störs, så måste signalerna skickas om. Detta leder till att din trådlösa internethastighet sjunker. På 5 GHz-bandet ryms fler användare samtidigt vilket gör att störningarna är färre. 5 GHz klarar även av att skicka signalerna snabbare än 2,4 GHz.

Detta kan liknas med 3G jämfört med 4G, eller om man jämför en starkt trafikerad grusväg jämfört med en glest trafikerad 3-filig motorväg. På en bättre (dyrare) router kan du välja om du vill koppla upp dig på 2,4 GHz eller 5 GHz-bandet. Med ett mesh-system flyttas dina signaler mellan frekvenserna automatiskt vilket är extra bekvämt om du vill slippa konfigurera manuellt på egen hand.


Ps. Det allra bästa är förstås att du kopplar upp dig med nätverkskabel istället för att surfa trådlöst – för då blir det aldrig trängsel, utan du får precis den internetkapacitet som du abonnerar på. Se mer tips på sidan Surfa snabbare.


< dölj mer text

Så skyddar du din router / ditt mesh-system


Tänk på att din router är din ”ytterdörr” mot internet. Precis som du behöver låsa din ytterdörr på huset och se till att den har skydd mot inbrottstjuvar, så behöver du även se till att din router är skyddad från intrång. Om din router / ditt mesh-system angrips av virus, trojaner och maskar försämras wifi-kapaciteten OCH du är även utsatt för en stor risk att dina personliga uppgifter, lösenord med mera kan kopieras och kapas. Läs mer på sidan Surfa säkert.

Så sköter du din router / ditt mesh-system


För att din router / ditt mesh-system ska fungera bra är det viktigt att du regelbundet uppdaterar mjukvaran i den. På samma sätt som din bil mår bra av regelbunden service och tillsyn, så behöver du även serva din router med jämna intervaller.

På äldre eller billigare routrar kan möjligheten att uppdatera mjukvaran vara begränsad eller i värsta fall helt omöjlig. I de fallen kan du bli tvungen att köpa en ny router. Så tänk på att en billigare router kan behöva bytas redan efter ett par år. I teknikvärlden räknas tyvärr en pryl som ”gammal” och ”åldrad” väldigt fort. Vill du ha bästa internetprestanda och snabbast möjliga kapacitet är det viktigt att din router är fräsch presterar bra. Läs mer på sidan Surfa snabbare.

Varför säljer Värnamo Energi inte routrar?


Värnamo Energi säljer fiberanslutningar och internetkapacitet (bredbandsabonnemang). Men säljer INTE tillbehör som exempelvis routrar, datorer, surfplattor med mera.

Detta kan jämföras med att Värnamo Energi även säljer elnätsanslutningar och el, men säljer INTE kaffebryggare, lampor eller andra elprylar som man behöver för att använda elen man köpt.