Surfa säkert - skydda dina uppkopplade prylar

Låt inte din dörr mot internet stå öppen!

De flesta är överens om att det är en självklarhet att låsa bostadens ytterdörr för att skydda hemmet från inkräktare. Men inte lika många är medvetna om att de även borde skydda sin router och även alla övriga uppkopplade prylar därhemma. Det är viktigt att du regelbundet uppgraderar mjukvaror, samt att du skapar bra och säkra lösenord – för att undvika fientliga intrång från virus, trojaner och maskar. Angrepp kan skada både dina uppkopplade enheter (datorer, surfplattor, mobiler, smarta tv-apparater mm) men det kan även skada själva routern OCH även begränsa din internetkapacitet (bredbandshastighet). I värsta fall kan din personliga data kapas (dina privata inloggningsuppgifter, personnummer eller annan personlig information kan övervakas och även komma att användas av bedragare).

Värnamo Energi säljer inte routrar, uppkopplade enheter, virusprogram eller annan mjukvara och ger ej personlig support vid installation av eller uppgradering av uppkopplade enheter eller programvara. Nedan ger vi tips och goda råd om hur du surfar säkert i allmänhet. Om du behöver ytterligare hjälp bör du vända dig till den återförsäljare som sålt utrustningen och datorprogrammen.

Så skyddar du din router / ditt mesh-system


En ny router / ett nytt mesh-system är ofta HELT oskyddat när du plockar upp det från kartongen. Du måste SJÄLV se till att du låser ingångarna så att fientliga intrång från virus, trojaner och maskar förhindras från att angripa din router och dina uppkopplade enheter.

Nedan ger vi tips och goda råd hur du ska gå till väga. Hör med den återförsäljare som sålt din utrustningen om du behöver ytterligare hjälp.


Visa tips hur jag skyddar min router >

Börja med att byta ut det förinställda lösenordet och användarnamnet som används för att konfigurera routern (steg 1-6).


1. Anslut routern / mesh-systemet direkt till fiberkonvertern med en nätverkskabel.


2. Anslut en dator eller en surfplatta till routern, antingen med en nätverkskabel eller trådlöst.


3. Starta en webbläsare (Explorer, Google chrome, Firefox, Safari eller annat webbläsarprogram) på datorn / surfplattan.


4. Skriv in din routers IP-adress (som ofta är http://192.168.1.1 men kan vara något annat) i webbläsarens adressfält. Nu ska din routers inloggningsruta dyka upp på skärmen. (Om en inloggningsruta INTE dyker upp, behöver du kolla i din routers instruktionsbok vilken IP-adress just din router har, alternativt se tips om olika routrars IP-adresser på ExpressVPNs sida.


5. I inloggningsrutan anger du därefter din routers förinställda inloggningsuppgifter (se instruktionsboken). Alla routrar levereras med ett standardinloggningsnamn och ett standardlösenord – eller inget lösenord alls! Förinställda användarnamn är offentliga och kan hittas med en enkel googling – vilket gör det otroligt lätt för någon som får tillgång till din router att ”kidnappa” din router och ändra inställningar.


6. Nu ska du ändra det förinställda inloggnings användarnamnet (som nästan alltid är Admin) OCH det förinställda inloggnings lösenordet. Hitta själv på ett nytt starkt användarnamn och ett nytt svårt lösenord. Se tips under lösenord nedan. Skriv upp de nya inloggningsuppgifterna i routerns instruktionsbok. Skulle du tappa bort inloggningsuppgifterna kan du alltid få åtkomst genom att göra en fabriksåterställning på routern (det enda som händer då är att du måste då göra om inställningarna nedan igen). Dessa inloggningsuppgifter som du precis skapat, ska du bara använda när du vill logga in i routerns mjukvara (när du vill göra inställningar eller uppgraderingar i routern).


Därefter ska du skapa ytterligare ett användarnamn och ett tillhörande lösenord som du senare kommer använda när du vill ansluta till internet via routern, det så kallade ”wifi-lösenordet” och ”wifi-nätverksnamnet”. Samt att du ska konfigurera resten av inställningarna i din router (steg 7-14). 


7. Aktivera trådlös kryptering. Välj WPA2-Personal (visas ibland som WPA2-PSK). Om det är en äldre router utan stöd för WPA2 bör du byta till en nyare, bättre router. Se tips och goda råd på sidan om Router.


8. Ange krypteringsmetod AES (undvik helst TKIP om det valet finns).


9. Hitta på ett starkt wifi-lösenord (krypteringsnyckel). Detta lösenord är det du sedan kommer använda när du ska ansluta uppkopplade enheter (mobiler, surfplattor, etc) till ditt trådlösa nätverk. OBS! Använd INTE samma lösenord som inloggningslösenordet till routern (dvs använd inte samma lösenord som du nyss skapade under punkt 6 ovan). Hitta istället på ett nytt starkt lösenord. Se tips under rubriken lösenord nedan.


10. Hitta på ett nätverksnamn (SSID). Detta är det namn om visas i dina uppkopplade enheter när du ansluter till ditt trådlösa nätverk. I den förinställda standardinställningen kan nätverksnamnet ange vilken sorts router du har. Ändra detta, det är onödigt att avslöja för eventuella hackare vilken router du har, det gör det bara enklare för dem. Av samma skäl, undvik nätverksnamn som Familjen Andersson och annat liknande som berättar något om dig. Välj något neutralt.


11. Om din router har stöd för gästnätverk se till att förse även detta med ett stark lösenord. Använd INTE samma lösenord som du använder för eget bruk.


12. OBS! Om din router / ditt mesh-system har stöd för två frekvensband (2,4 och 5 GHz) måste du göra inställningarna under punkt 7-11 på båda frekvensbanden. Se mer om frekvensband under sidan Router och rubriken Vad är det för skillnad på 2,4 GHz och 5 GHz?


13. Det finns fler säkerhetsåtgärder, men nu har du gjort det viktigaste. Fortsätt med att kontrollera att routerns brandvägg är aktiverad, vilket är det normala. Om den inte är det, se till att den är det, se routerns instruktionsbok.


14. Klart! Nu har du skyddat din router / ditt mesh-system en gång.


Obs! Tänk på att även om du gjort punkterna ovan en gång, så räcker inte detta. Du behöver nämligen fortsättningsvis uppdatera din routers säkerhet regelbundet, genom att då och då uppdatera mjukvaran i routern. Se instruktionsboken, eller hör med den återförsäljare du köpt utrustningen av, om du är osäker på hur du ska gå till väga för att uppgradera mjukvaran i din router / i ditt mesh-system.


< dölj mer text

Så skapar du ett starkt svårdekrypterat lösenord och ett bra användarnamn


Ett starkt lösenord ska vara långt och komplext, men samtidigt lätt att komma ihåg. Det samma gäller för användarnamn. För att vara riktigt säkert bör ett lösenord vara MINST 8 tecken långt (helst längre). De ska innehålla en blandning av versaler och gemener, siffror och specialtecken. Det låter som ett recept på något som verkligen kommer att vara svårt att komma ihåg, men så behöver det inte vara. Nedan ger vi tips hur du kan göra.


Visa tips hur jag skapar ett starkt lösenord >

 1. Börja med en mening som betyder något för dig, så att den är lätt att komma ihåg. Gärna en som innehåller namn och årtal eller datum, så slipper du fundera så mycket på att peta in siffror och versaler. Till exempel:  bosse köpte sin första Volvo 1987 den var röd och snabb.


2. Ta första bokstaven från varje ord och sista siffran i årtal eller datum: bksfv7dvros


3. Öka styrkan i lösenordet ännu mer genom att göra några av bokstäverna versala och byt ut någon av bokstäverna mot snarlika specialtecken. Till exempel: bksfV7dvR&S


4. Klart! Du har nu skapat ett riktigt starkt lösenord.


  • OBS! Tänk på att INTE använda namn eller riktiga ord i ditt lösenord då dessa är lätta för hackare att knäcka.
  • Använd INTE heller tangenter som är efter varandra på tangentbordet, då detta också är vanligt förekommande och lätt att hacka. (Till exempel: qwer4321 som kommer efter varandra på tangentbordet).
  • OBS! Tänk även på att INTE använda samma lösenord överallt. Det kan kännas svårt att ha olika lösenord på alla möjliga ställen man vill logga in på nu för tiden, MEN om du använder samma lösenord överallt kan dina personuppgifter vara i stor fara. Om en hackare skulle komma över ditt lösenord på en sajt, så kommer hackaren ju in på alla dina sajter där du använder detta lösenord.

< dölj mer text

Så skyddar du dina uppkopplade enheter mot virus, trojaner, maskar och spionprogram!


Dina uppkopplade enheter (dator, surfplatta, mobil, smarta tv-apparat, trådlösa högtalare, osv) kan vara helt oskyddade när du köper dem. Du måste därför SJÄLV se till att du låser ingångarna, så att fientliga intrång från virus, trojaner och maskar förhindras från att angripa din router och dina uppkopplade enheter.

Nedan ger vi tips och goda råd hur du ska gå till väga. Hör med den återförsäljare som sålt utrustningen om du behöver ytterligare hjälp.


Visa tips hur jag skyddar mina uppkopplade enheter >

 1. Datorvirus kan orsaka dålig internetprestanda. När ett virus drabbar en dator installeras datorkod som försöker att sprida sig själv, vanligen genom att skicka kopior av sig själv via e-post. Vissa virus kan återskapa sig så snabbt att hundratals e-postmeddelanden skapas per minut. Det blir då inte mycket datorkraft eller internetkapacitet (bandbredd) över för något annat. Du märker oftast inte att virus körs, mer än att datorn kan kännas slö. Så skyddar du dina enheter mot virus: Ha alltid ett bra antivirusprogram igång! Antivirusprogram finns i ett brett utbud. Se tips på olika antivirusprogram på PC tidningens hemsida eller PC för allas hemsida eller Råd & Röns hemsida.


2. Spionprogram finns i två varianter Spyware som gör systemet långsamt genom att störa webbläsaren och lägga beslag på internetanslutningen. Spyware övervakar din internetanvändning och dina tangenttryckningar, vilket orsakar fördröjningar. Problemet blir ännu större om flera spionprogram är igång samtidigt. Om problemet är tillräckligt allvarligt kan du tappa anslutningen helt och hållet. Den andra varianten av spion är Adware ett spionprogram som skapar ovälkommen reklam. Om det plötsligt dyker det upp enkäter och annonser i ditt webfönster har du mest troligt drabbats av adware.  Så skyddar du dig mot spionprogram: Om du misstänker att du blivit angripen av Spyware eller Adware, och vill bli av med detta och därmed få tillbaka din maximala internetkapacitet, så bör du köra Malwarebytes Anti-Malware för att rensa bort angreppen. Se tips hur du rensar ut spioner på PC för allas hemsida.


3. Trojaner har fått sitt namn efter legenden om den trojanska hästen. Där gömde sig grekerna inne i en trähäst för att lura sig in i staden Troja. Trojanen lurar sig in på datorn på ett liknande sätt, ofta dolda i ett annat program eller i en fil. Till skillnad från virus, som infekterar vanliga program, kan trojanen existera helt för sig själv. När en trojan hamnat i din dator kan den användas för en hel del. Till exempel kan den avlyssna det du skriver på tangentbordet för att komma över dina lösenord, kontokortsnummer eller annan känslig information. Informationen som snappas upp kan skickas vidare till personen som styr trojanen – helt utan att du märker det. En annan vanlig funktion är att en infekterad dator kan kapas och fjärrstyras. Så skyddar du dig mot Trojaner: Installera ALDRIG okända program på din dator. Om du klickar på osäkra nedladdningslänkar när du surfar runt på webbsidor så kan du få med dig ett gäng oönskade trojaner på köpet.


4. Maskar är fristående skadliga program som tar sig fram på olika sätt. Vissa kan kopiera sig över ett nätverk, andra lägger sig pp till exempel usb-minnen som flyttas mellan datorer och en tredje typ sprider sig genom att själv börja skicka e-postmeddelanden från den dator den har tagit över. När en mask har infekterat en dator kan den göra ungefär samma skada som en trojan. Men genom åren har det också dykt upp maskar utan tydligt syfte – allt de verkar göra är att sprida sig vidare och ta över fler datorer. Ändå ar de ställt till rejäl skada eftersom de sprider sig med sådan fart att de tynger nätverk och överbelastar e-postservrar. Så skyddar du din enheter mot maskar: Kontrollera att dina USB-minnen och separata hårddiskar är fria från skadlig programvara. Klicka ALDRIG på länkar i e-postmeddelande om du inte är 100 % säker på att de kommer från en pålitlig källa. Tänk på att skadlig programvara ofta försöker efterlikna seriösa bolags e-postmeddelande. Det kan till exempel se ut som om e-posten kommit från din bank, från Posten eller någon annan källa som du vanligtvis har en kundrelation med. Är du osäker? Ring din leverantör och kolla om det verkligen är de som har skickat e-postmeddelandet INNAN du klickar på en länk.


5. Skydda din router! För att hålla virus, spioner, trojaner och maskar på avstånd är det viktig att du först och främst skyddar din ytterdörr mot internet – som oftast är din router! Sätt starka lösenord. Uppdatera mjukvaran regelbundet! Se tips ovan under rubriken så skyddar du din router / ditt mesh-system.


6. Skydda din uppkopplade enheter. Du behöver även skydda varje enskild enhet för sig. Tänk på att det inte bara är datorer som behöver skyddas. Även smarta uppkopplade TV-apparater, mobiler, med mera behöver skyddas. Eftersom virusen ständigt ändrar skepnad, så måste du för att hålla skyddet uppgraderat, se till att du ALLTID har senaste mjukvaran och bästa skydden i alla dina enheter. Se till att brandväggar är aktiverade. Se till att du har bra antivirusprogram. Och framför allt. Uppdatera, uppdatera, uppdatera! Du måste ständigt uppdatera mjukvaran i alla dina uppkopplade enheter för att förhindra intrång.


7. Är du osäker på hur du ska skydda dina enheter? Om du tycker att det känns svårt och om du är osäker på hur du ska göra för att skydda din datorutrustning hemma, så tveka inte att vända dig till den återförsäljare som sålt utrustningen till dig. Eller kontakta en datorfirma som ger konsulthjälp till privatpersoner.


< dölj mer text