surftips

 Värnamo Energi levererar den hastighet du betalar för!

Värnamo Energi levererar den internetkapacitet du abonnerar på till ditt lägenhets-/fiberuttag. Du kan mäta den inkommande hastigheten genom att ansluta en nyare dator via kabel direkt i uttaget och sedan följa instruktionerna på www.bredbandskollen.se

Dessvärre har inte alla enheter man vill ansluta, uttag för nätverkskabel. Tex finns inga nätverksportar på surfplattor, mobiltelefoner, smarta klockor eller trådlösa högtalare. Denna typ av enheter måste därför anslutas trådlöst via en router. En annan anledning till att ansluta trådlöst kan vara att man helt enkelt inte vill dra nätverkssladdar till alla enheter i alla rum i bostaden.

 

Det finns många faktorer som påverkar din trådlösa hastighet

Tyvärr finns det väldigt många faktorer som påverkar en trådlös (Wi-Fi) uppkoppling. Men många vet inte om att ”dålig Internetuppkoppling” oftast beror på att det är fel i den egna omgivningen. Nedan ger vi massor av tips och goda råd på hur du ska maximera din uppkoppling för att kunna få ut mesta möjliga av det bredband du abonnerar på och den hastighet du får levererad till ditt fiberuttag.
 

1. Är din router för dålig?

Det första du bör fråga dig själv är om din router är tillräckligt bra. Är den gammal (2-3 år är gammalt) eller av en enklare modell (under tusenlappen)? I så fall har den troligtvis föråldrad eller undermålig teknik. Routrar och alla andra tekniska prylar utvecklas i rasande takt. Om du abonnerar på de högre hastigheterna måste din router vara bra annars kvittar det hur hög hastighet du abonnerar på.

 
 2. När uppgraderade du din router?

Din router innehåller mjukvara som behöver uppgraderas med jämna mellanrum för att prestandan ska vara fortsatt god. Kolla i routerns instruktionsbok eller hör med återförsäljaren du köpt routern av om du är osäker på hur du ska gå till väga för att uppgradera mjukvaran. Om routern aldrig eller sällan uppgraderas kan den bli slö och kan kapas för hackerattacker mm.

 
 3. Hur har du placerat din router?

Routerns placering spelar stor roll för hur snabbt du kan surfa i olika rum. Genom att flytta routern kan du få bättre uppkoppling. Placera routern så öppet och centralt som möjligt, sätt den inte på golvet. Lyft upp den någon meter så ökar räckvidden genast. Lås INTE in routern i garderoben eller källaren. Tänk på att väggar kan begränsa eller helt blockera räckvidden.

 
 4. Använd INTE förstärkare!

En så kallad förstärkare (även kallat repeater) ställer många gånger till det mer än de gör nytta. Om du upplever att du inte får tillräckligt bra Wi-Fi i alla rum bör du istället införskaffa ett Mesh-system. Mesh-system har ofta tre eller fler flyttbara noder som samarbetar och som på ett smart sätt automatiskt kopplar upp din enhet till den nod som har bäst Wi-Fi för stunden.

 
 5. Kan du byta frekvens på din router?

När du surfar trådlöst skickas signaler mellan din router och dina uppkopplade enheter i ett bestämt frekvensband. Bra routrar och Mesh-system kan skicka signaler via både 2,4 GHz och 5 GHz frekvensbandet. Äldre och billiga routrar klarar oftast bara att sända via 2,4 GHz. Bor du i ett flerfamiljshus eller i en fastighet med många lägenheter tätt in på, där varje familj har ett eget trådlöst nätverk, kan det bli jättetrångt i 2,4 GHz-frekvensen. Detta innebär att internetkapaciteten i hela hyresfastigheten kan påverkas negativt. Observera att det INTE är Värnamo Energis bredbandsuttag som begränsar signalerna (till och från ditt bredbandsuttag skickas nämligen signalerna obehindrat via en fysisk kabel av glasfiber eller koppar). Trängseln och hastighetsbegränsningarna uppstår först när du använder ditt egna trådlösa nätverk, som skickar signalerna trådlöst via en och samma frekvens som flera andra grannar också använder. Om du kan byta frekvens på din router bör du byta till 5 GHz-bandet som är mycket snabbare och som används av färre användare. Skillnaden mellan 2,4 GHz och 5 GHz, kan liknas vid en starkt trafikerad grusväg, jämfört med en 3-filig stor motorväg som knappt har någon trafik alls.

 
 6. Har du virus, trojaner eller maskar?

Om dina uppkopplade enheter är angripna av virus och annat elände försämras hastigheten i ditt trådlösa nätverk. Uppgradera regelbundet mjukvaran i ALLA uppkopplade enheter och även i din router. Se till att du har säkra lösenord och senaste antispion och virusskydden. Det är inte bara din dator som kan utsättas för attacker, alla dina uppkopplade enheter behöver ha ett skydd som du själv regelbundet måste kontrollera och uppdatera.

 
 7. Har du anslutit många uppkopplade enheter?

Antalet enheter som är uppkopplade samtidigt påverkar i högsta grad hastigheten i ditt trådlösa nätverk. Tänk på att Wi-Fi-högtalare, trådlösa spelkonsoler, smarta TV-apparater, babymonitorer, mobiler, surfplattor mm kan vara uppkopplade även om du inte använder dem just nu. Ofta har varje familjemedlem flera enheter var. Om alla i familjen kopplar upp sina enheter samtidigt, medvetet eller omedvetet, tär det på den totala internetkapaciteten. OBS! Tänk på att om du har IP-telefoni så tar även detta av den totala kapaciteten. OBS! Om du abonnerar på 50 Mbps betyder det INTE att du får 50 Mbps i varje enhet du ansluter, eftersom alla uppkopplade enheter måste samsas om den totala bandbredden.

 
 8. Vet du vad internetkapciteten används till?

Har du bara kopplat upp en enda enhet, men ändå tycker att det går segt? Då kanske du har många sessioner igång samtidigt på denna enhet. Om du på samma dator streamar musik från Spotify, har igång Skype, e-postprogram, Facebook, spelsajter och kanske även ett eller flera datorprogram – så tar detta stor kapacitet. Har du dessutom flera websidor uppe, från Aftonbladet, från Resebyrån, från Google-sök, från din bank, från väderleksrapporten och en eller flera play-tjänster - på en och samma gång, så tar detta kapacitet även om du inte tittar på alla flikar. De är nämligen igång i bakgrunden och tar hela tiden av den totala bandbredden. Är du klar med en websida eller ett dataprogram - så stäng ner det. Ju fler sessioner du har igång, ju mer påverkas den totala internetkapaciteten i hela ditt trådlösa nätverk. Stäng ner alla sessioner du inte använder. Kolla även så att inte någon av dina enheter håller på och laddar hem eller tankar upp tunga filer. Ibland gör din dator uppdateringar och viruskontroller i bakgrunden som du kanske inte ens vet om, detta slöar ner kapaciteten väsentligt. Tänk även på att när du streamar musik eller ser på högupplöst film, så påverkar detta din internetkapacitet mycket mer än när du bara surfar runt på vanliga hemsidor.

 
 9. Abonnerar du på tillräckligt hög hastighet?

Har du kollat upp alla punkter ovan och ändå tycker att din internetkapacitet inte räcker till. Då har du förmodligen för litet abonnemang. Har du många användare i huset, eller många uppkopplade enheter, eller om du tankar hem och ladda upp mycket tunga filer, behöver du förmodligen uppgradera till ett abonnemang med högre hastighet.

.....   .....
 

Inloggning Kundsida Bredband / TV

Användarnamn:


Lösenord:


Inloggning Webmail

E-Postadress:

Lösenord:

Senaste nyheter

 

DRIFTINFO:

Länk till senaste nyheter om vårt el-, fjärrvärme-, bredband- & tv-nät. 


FELANMÄLAN:
Felanmälan på el, fjärrvärme,bredband eller TV kan göras dygnet runt per telefon
0370-69 41 00