Så får du snabbare och säkrare surf hemma

1. Investera i ett Mesh-system!
Känns ditt trådlösa nätverk hemma segt, trots att du skruvat upp abonnemangshastigheten och trots att du investerat i en riktigt bra router?
Snigelslött bredband hemma? Nu finns så kallad "mesh-teknik" som är en bra lösning på trådlösa internetproblem i hushåll. Mesh är en relativt ny teknik som gör att vem som helst kan få perfekt wifi-täckning i hemmet utan att behöva dra nätverkskablar. I stället för att förlita sig på en enda stark trådlös router, bygger ett mesh-system på ett flertal så kallade mesh-noder som tillsammans sprider wifi-signalen till husets alla hörn. Alla mesh-noder skickar ut samma trådlösa nätverksnamn, så att användarna aldrig behöver byta mellan olika trådlösa nätverk. Ett flertal stora nätverksprodukttillverkare har nu lanserat sina egna mesh-system. Gemensamt för samtliga system är att de är lätta att komma igång med. De levereras i startpaket som består av tre mesh-noder och de kan byggas ut med fler noder om så önskas.  
Meschsystem finns i olika prisklasser från 3000 kr och uppåt. Värnamo Energi har ingen försäljning av Meschsytem, men det finns ett flertal återförsäljare.  Kjell & Company är en återförsäljare som jämfört tre olika meshsytem. Läs mer om deras test av meshsystem på deras hemsida.


2. Kolla över din befintliga utrustning
För dig som tycker att det blir för dyrt att investera i ett mesh-system, så finns det fler bra tips som du kan kolla igenom för att få snabbare surf hemma. 
 
Bjørn-Ivar Nordbø som är produkchef hos Komplett, anser att det många gånger kan vara kundens "eget fel" att internetkapaciteten blir dålig och att det trådlösa hemmanätverket upplevs segt. Nedan listar han några vanliga misstag som gör att ditt surfande kan kännas snigelslött. Kolla igenom så kan du eventuellt med dessa få justeringar få en betydligt bättre internetanslutning därhemma.

Misstag 1: Fel placering av routern
Din trådlösa router bör helst placeras högt upp, öppet i ett rum och inte gömmas i ett skåp eller ett förråd. Rätt placering är speciellt viktigt för att signalerna ska kunna nå fram till flera rum. - Gömmer du routern så kan det förstöra för signalerna. Men det är inte bara dörrar och murväggar som reducerar signalen. Speglar, centralvärme-system och värmekablar kan också påverka räckvidden.

Misstag 2: Du behöver en trådlös förstärkare
Om du inte vill gå all-in och köpa ett mesh-system, så kan det ibland räcka att köpa en förstärkare. Förstärkare finns från några hundralappar och kan vara en god hjälp för att få bättre trådlös täckning i huset. 

Misstag 3: Förstärkaren är felplacerad
Du har kanske redan installerat en trådlös förstärkare och märker nästan ingen effekt av den, men det betyder nödvändigtvis inte att den inte fungerar som den ska. - I många tillfällen är den placerad för långt bort från routern. Det är viktigt att du sätter upp den trådlösa förstärkaren en plats där den får en bra signal. Den trådlösa routern och förstärkaren skickar olika signaler, något som kan ”förvirra” enheterna som är tillkopplad till nätverket. I praktiken skapar en förstärkare ett nytt trådlöst nätverk. Det innebär att om du flyttar dig från en plats med routersignal till en annan plats med förstärkarens egna signal, kan det hända att din enhet inte byter nätverk automatiskt. Stänger du av och på WiFi på enheten kommer den direkt byta till den enheten med starkast signal. (Med ett mesh-system slipper du dessa problem).

Misstag 4: Du använder gammal utrustning
- Internethastigheten blir inte snabbare än den svagaste länken i ledet. Även om du har en dator med det senaste nätverkskortet, kommer inte en äldre router att kunna leverera den högsta hastigheten. Motsatt kan det också vara att en äldre dator sätter stopp för hastigheten till resten av datorerna som är kopplade till nätverket, även om du har en ny router. Med andra ord kan en gammal dator eller surfplatta, sänka hastigheten på det trådlösa nätverket och en gammal router kan inte leverera den högsta hastigheten till nyare enheter. För snabbast möjliga trådlösa nätverk bör du inte använda äldre utrustning. Se till att du satsar på modern teknik med god prestanda.

Misstag 5: Du använder fel frekvensband
Nyare routrar sänder signaler via 2,4 och 5 GHz frekvensband, så kallad dual-band eller tri-band, medan äldre routrar endast sänder via 2,4 GHz band. Om du använder 2,4 GHz eller 5 GHz spelar mindre roll, men smartare routrar kan automatiskt fördela användarna på de banden med bäst hastighet och lägst trafik. - Om man har möjlighet att välja, så bör man använda 5 GHz, eftersom det har en högre maximal hastighet. Om din router sänder på flera band kommer du ofta få upp till flera nätverk du kan koppla nya enheter till nätverket.

Misstag 6: Du använder ingen kabel
Om du har möjligheten att ansluta dina datorer och smarta uppkopplade prylar hemma via kabel - så gör det! - De allra flesta routrar har nätverksportar på baksidan. Kopplar du den stationära datorn eller Apple TV:n direkt till routern, kommer det att löna sig. Det blir mindre trafik och högre kapacitet för de enheter som använder sig av det trådlösa nätverket. Det som kan kopplas med kabel, borde kabelanslutas!

Misstag 7: Ditt internet är för långsamt
Ett sista misstag är att du helt enkelt betalar för internet som inte är tillräckligt snabbt för dina behov - även om det blir ett allt ovanligare problem i dag. - Om du har fiber idag är antagligen hastigheten tillräckligt hög. Men om du till exempel streamar mycket, kanske internetleverantörens billigaste lösning inte är tillräckligt snabb.

3. Säkra upp ditt hemmanätverk!
OBS! Se till att låsa ytterdörren, och glöm för all del inte att även låsa hemmanätverket!
 hemmanatverk

De flesta är överens om att det är en självklarhet att låsa ytterdörren för att skydda hemmet från inkräktare, men inte lika många är medvetna om att de även borde skydda sin router och även sina smarta uppkopplade prylar därhemma med bra och säkra lösenord för att undvika fientliga intrång, virus och annan skada husets hemmanätverk för bredband.

I somras förekom störningar i delar av bredbandsnätet. Efter intensiv felsökning identifierades att det fanns ett stort antal oskyddade routrar ute hos privatpersoner. Deras routrar hade massattackerats och medförde att bredbandsnätet blev instabilt för många användare. Se därför till att du skyddat ditt trådlösa nätverk hemma!

PC för alla är ett digitalt forum som har bra tips och konkreta steg-för-steg-guider hur du ska gå till väga för att skydda din router och ditt hemmanätverk.
 
 

Inloggning Kundsida Bredband / TV

Användarnamn:


Lösenord:


Inloggning Webmail

E-Postadress:

Lösenord:

Senaste nyheter


2018-11-01
Saknar du din bredbandsfaktura? Från och med nu får alla bredbands- & TV-kunder fakturan i efterskott. I samband med denna ändring kommer det bli ett glapp tills du får nästa faktura. Läs mer om vad debitering i efterskott innebär för dig som är bredbands- och/eller TV-kund.


DRIFTINFO:

Länk till senaste nyheter om vårt el-, fjärrvärme-, bredband- & tv-nät. 


FELANMÄLAN:
Felanmälan på el, fjärrvärme,bredband eller TV kan göras dygnet runt per telefon
0370-69 41 00