Frågor & Svar vid fiberanslutning

Anslutningsavgiften beror på var din fastighet finns, om området redan är utbyggt eller om det är ett nybyggnadsområde. Se vår Fiberkarta för exakt prisuppgift för fiberanslutning av just din fastighet.
 
Utöver fiberanslutningsavgift tillkommer månadskostnad för bredbandsabonnemang i minimun 12 månader. Månadskostnad för bredbandsabonnemang beror på vilken hastighet du väljer.
 
TV och bredbandstelefoni är valfria tilläggstjänster. Om du valt till TV eller telefoni tillkommer månadskostnad för dessa tjänster.
 
Om din fastighet finns i redan utbyggt fibertäckningsområde
så bekräftar vi din beställning inom ett par arbetsdagar. Du får ett bekräftelsebrev hemskickat med information om vem som kommer utföra din installation. Installatören kommer sedan att kontakta dig och komma överens med dig om när och hur installationen ska ske.

 
Om din fastighet finns i ett område där fibernätet ännu ej är utbyggt 
så uppdaterar vi vår fiberkarta med din intresseanmälan. När ett område fått tillräckligt högt intresse återkommer vi till dig och till de övriga boende i området med besked huruvida det är möjligt att leverera bredband via fiber till era fastigheter och i så fall när, hur och till vilken kostnad.
Är din fastighet ansluten till fjärrvärmenätet
så har vi oftast förberett med ett tomrör för fiber på din tomt.

Vi ombesörjer då att ett litet hål grävs vid den plats där fjärrvärmen går in i huset. Detta för att "fiska upp" den kanalisation som finns förberedd under marken. Efter att vår fiberinstallation är klar återfyller du hålet.

 
Är din fastighet inte ansluten till fjärrvärmenätet
så behöver du gräva en s.k. kabelränna, från vår avlämningspunkt fram till din egen fastighets huskropp.
 
I samband med att den som skall utföra installationen kontaktar dig, får du en karta där din avlämningspunkt är markerad. Tillsammans beslutar ni var det är mest lämpligt att förlägga en kabelränna i just din trädgård, med hänsyn till eventuell plattläggning, rabatter etc.
 
Kabelrännan skall vara 40 cm djup och 20 cm bred. I kabelrännan lägger du ett tomrör som du beställer hos oss på 0370-69 41 00 och därefter själv hämtar hos oss på Kapellgatan 2 Värnamo.
 
När du grävt klart kabelrännan kontaktar du installatören som kommer och blåser i fiber och gör klart installationen. Efter att fiberinstallationen är klar återfyller du själv kabelrännan.
 

 
När installationen av den utrustning som ingår i anslutningsavgiften är klar, har du fått en fiberkonverter och en tv-konverter monterad på insidan av ditt hus. Från dessa konvertrar ombesörjer du själv eventuell ytterligare invändig kabeldragning till datorer och tv-apparater inne i ditt hus. Alternativt kan du diskutera ytterligare hjälp och få kostnadsförslag av den person som utfört fiberinstallationen.
 

 
I fiberanslutningsavgiften ingår: För utvändig installation; tomrör, fiberkabel och galvat kabelskydd till fasaden. För invändig installation; fiberkonverter, TV-konverter, fiberanslutningslåda samt fem e-postkonton. Du gräver själv en s.k. kabelränna där tomrören läggs ner. Därefter kontaktar du oss så ombesörjer vi installationen av de prylar som ingår i anslutningsavgiften. Vill du göra ytterligare installationer (nätverk) inne i din fastighet ombesörjer du detta själv.
 

  Så optimerar du hastighet och prestanda i ditt hemmanätverk

Nedan följer några enkla råd och tips på hur du som har bredband via fiber
kan optimera din hastighet och prestanda.
 

Så mäter du din hastighet
  1.  Observera! Att all teknik som är ansluten till din bredbandsuppkoppling påverkar din hastighet. Börja därför med att stänga av alla andra datorer/smartphones/surfplattor därhemma, förutom den dator som du skall mäta på
- innan du börjar mätningen!
surfplatta-laptop-smartphone Ovan visar några exempel på enheter som kan vara anslutna till ditt bredband och därmed vara med och "knycka" prestanda från din totala bandbredd.
  2.  Har du en router hemma och surfar trådlöst? Då skall du även koppla ur den trådlösa routern för att få rätt resultat. Märk gärna upp de sladdar du drar ut, så att det blir enkelt att montera tillbaka allt på rätt plats igen efter avslutad mätning.tradlos router Det finns flera olika sorters routrar på marknaden. Ovan visar vi exempel på hur trådlösa routrar kan se ut.
  3.  Har du IP-telefoni? Tänk då på att även IP-telefonin "knycker" prestanda från den totala bandbredden som du abonnerar på. För att få ett exakt resultat i din mätning så bör du även tillfälligt koppla ur IP-telefonin genom att dra ur kontakten till IP-telefoniboxen (se bild till höger). Märk gärna upp de sladdar du drar ut så att det blir enkelt att montera tillbaka allt på rätt plats igen efter avslutad mätning.  ip-telefoni Det finns flera olika sorters IP-telefoniboxar på marknaden. Ovan  visar vi en exemplebild på hur en IP-telefonibox kan se ut.
  4.  Mät på en dator i taget! Koppla därefter upp den första datorn som du skall mäta hastigheten på, direkt mot din datakonverter (se bild t.h.)
För att få rätt resultat måste du ansluta datorn direkt till datakonvertern med en nätverkskabel. Kontrollera att kabeln är hel och utan synliga skador.

Observera att skadade kablar kan påverka din prestanda. Byt alltid ut trasiga eller klämda kablar mot nya. (Finns att köpa hos nämsta datorhandel).
datakonverter

Det finns flera olika sorters datakonvertar på marknaden. Ovan visar vi bilder på några av de vanligaste förekommande utseendena.

  5.  Starta datorn du skall utföra mätningen på.  
  6.  Stäng ner alla program. Kontrollera att inga program på datorn använder din bredbandsanslutning. Avsluta alla program på datorn som använder anslutningen. Exempel på sådana program är onlinespel, FTP-program, epostklienter och fildelningsprogram, Spotify, eller andra websidor, mm. Observera att programmen måste vara avslutade och inte endast minimerade. Välj Avsluta/Stäng/Quit eller motsvarande i programmets meny för att stänga ned programmen helt.  
  7.  Kontrollera att din dator inte är smittad av virus eller annan skadlig kod. Uppdatera ditt antivirusprogram med de senaste virusdefinitionerna och gör därefter en fullständig datorkontroll. Se exempel på bra antivirusprogram nedan under fliken "Så surfar du säkert"  
  8.  Nu är det äntligen dags att kontrollera hastigheten! Starta en webläsare (tex Explorer, Google Chrome, Safari, Firefox eller annan webläsare som du har installerat på din dator). Slå därefter in adressen: www.bredbandskollen.se. När du kommit in på sajten så trycker du på "Starta mätningen".   bredbandskollen
Om du skulle få problem med att komma in på bredbandskollens hemsida, så kan du prova om du kan gå in på någon annan sajt tex www.google.se.
Om du då skulle ha problem att komma ut även på google, så måste du förmodligen inaktivera din trådlösa internetförbindelse, för att din dator ska förstå att du nu tänkt surfa direkt via kabel, och inte som innan via din trådlösa router.

Hur man inaktiverar sitt trådlösa nätverk varierar från dator till dator och beror även på vilket operativsystem du har. Läs i din dators bruksanvisning eller googla på nätet hur man gör för att inaktivera trådlöst nätverk på just ditt operativsystem.
Efter att du har inaktiverat ditt trådlösa nätverk, kan du starta om routern, genom att dra ur strömsladden och vänta ca 10-15 sec innan du kopplar in den igen. Prova därefter att komm aut på nätet igen. Dvs upprepa punkt 8.
  9.  Utvärdera ditt resultat! Efter färdig mätning på www.bredbadandskollen.se så kan du utvärdera ditt resultat. Skriv gärna upp resultatet. Om du inte är nöjd med ditt resultat, måste du först kontrollera om flaskhalsen finns i din egen dator. Genom att göra om du hastighetsmätningen på en annan dator, så kan du se om felet ligger i din egen utrustning eller om hastigheten verkligen är för låg fram til din datakoverter. Gör om punkt 4-9 med en annan dator/laptop/surfplatta.  
  10.  Fick du samma resultat på alla enheter i ditt hushåll? Om inte, så kan du försöka optimera de datorer som fått dåligt hastighetsresultat genom att uppdatera hårdvaran i de "sämre" datorerna, såsom nätverkskort, minne, mm för att kunna utnyttja bredbandet maximalt.

Kontrollera även att du har de senaste webläsarna och operativsystemen. Datorns mjukvara påverkar ofta dess prestanda. Undvik att surfa med gamla versioner av webläsare, nya uppdateringar finns oftast att ladda hem gratis från respektive webläsares hemsidor.   
  11.  Prova om hastigheten blir densamma när du surfar trådlöst! När du testat hastigheten, en i taget, via kabel, hos alla dina enheter, så kan du gå vidare och även testa om du uppnår samma hastighet på dina olika enheter när du surfar via din trådlösa router. (Om du vanligtvis brukar använda en trådlös router vill säga).Börja med att koppla tillbaka din trådlösa router i datakonverteraren. Sätt ihop kablarna på samma sätt som det var kopplat förut.

Därefter kan du på nytt testa dina olika enheter, en i taget. Genom att åter gå in på www.bredbandskollen.se.

OBS! Kontrollera att du åter slagit på / aktiverat trådlöst nätverk, så att din dator nu förstår att du skall surfa via den trådlösa routern (och inte som innan direkt via kabel. Läs mer om trådlöst nätverk i den kursiva texten under punkt 8).       

  13.  Utvärdera resultatet av den nya mätningen. Får du samma resultat, nu när du surfar via din trådlösa router, som förut när du surfade direkt via kabel? Om inte, så har du en flaskhals i din router. En del routrar har inte tillräckligt stor genomströmningshastighet eller är konfigurerade felaktigt. Om du inte kommer upp i samma hastighet när du surfar via routern, som när du surfade direkt via kabel, så ligger problemet hos din router. Andra orsaker till att det går långsammare när du surfar via ditt trådlösa nätverk, kan vara att du har hinder på vägen som tjocka väggar, eller om du har störningskällor i din hemomgivning som arbetar på liknande frekvenser, tex andra nätverk, mikrovågsugnar, trådlösa telefoner eller babymonitorer. (Däremot störs inte din bredbandssignal av TV-sändning eller radiomottagning, då dessa inte har några kopplingar till datanätet).

Långsamt trådlöst nätverk kan även bero på att det trådlösa nätverkskortet i din dator har en svag antenn eller att routern har en installerad programvara med drivrutiner som stör din dators nätverkskort.

En annan anledning till att ditt trådlösa nätverk är långsamt kan vara att du har grannar som "snyltar" på ditt bredband. Se till att skydda ditt trådlösa nätverk med ett lösenord, så att inte objudna gäster kan logga in och surfa på ditt bredbands bekostnad. På www.bredbandskollen.se kan du hitta mer tips om hur du optimerar din dator och din router, eller kontakta den leverantör som du köpt datorn / routern av för ytterligare support.    
Nedan följer några enkla råd och tips på hur du som har bredband via ADSL
kan optimera din hastighet och prestanda.
Så mäter du din hastighet
1.OBS! Viktig information om hastighet vid ADSL-abonnemang 

Hastigheten som angetts för våra ADSL-abonnemang anger den maximalt uppnåliga hastigheten vid respektive abonnemang. Maxhastigheten vid ADSL-abonnemang kan nämligen variera beroende på ett flertal faktorer utom vår kontroll.  Hur snabbt just ditt bredband kommer bli beror på flera faktorer, såsom kvalitén på din telefonledning, hur långt ifrån telestationen du bor, vilken datorutrusning du har samt om ditt bredband har kopplats till första telefonjacket.Även andra yttre faktorer som väder (fukt och kyla) kan komma att påverka din bredbandsprestanda ständigt eller periodvis. Nedan ger vi några tips på hur du själv kan optimera ditt bredband för att nå högsta möjliga hastighet i ditt hemmanätverk.  
  2.  Observera! Att all teknik som är ansluten till din bredbandsuppkoppling påverkar din hastighet. Börja därför med att stänga av alla andra datorer/smartphones/surfplattor därhemma, förutom den dator som du skall mäta på
- innan du börjar mätningen!
surfplatta-laptop-smartphone Ovan visar några exempel på enheter som kan vara anslutna till ditt bredband och därmed vara med och "knycka" prestanda från din totala bandbredd.
  3.  Har du en router hemma och surfar trådlöst? Då skall du även koppla ur den trådlösa routern för att få rätt resultat. Märk gärna upp de sladdar du drar ut, så att det blir enkelt att montera tillbaka allt på rätt plats igen efter avslutad mätning.tradlos router Det finns flera olika sorters routrar på marknaden. Ovan visar vi exempel på hur trådlösa routrar kan se ut.
  4.  Mät på en dator i taget! Koppla därefter upp den första datorn som du skall mäta hastigheten på, direkt mot din ADSL-modem (se bild t.h.)
För att få rätt resultat måste du ansluta datorn direkt till ADSL-modemet med en nätverkskabel. Kontrollera att kabeln är hel och utan synliga skador.

Observera att skadade kablar kan påverka din prestanda. Byt alltid ut trasiga eller klämda kablar mot nya. (Finns att köpa hos nämsta datorhandel).
 adsl-modem

Det finns flera olika sorters ADSL-modem på marknaden. Ovan visar vi bilder på några av de vanligaste förekommande utseendena.

  5.  Starta datorn du skall utföra mätningen på.   
  6.  Stäng ner alla program. Kontrollera att inga program på datorn använder din bredbandsanslutning. Avsluta alla program på datorn som använder anslutningen. Exempel på sådana program är onlinespel, FTP-program, epostklienter och fildelningsprogram, Spotify, eller andra websidor, mm. Observera att programmen måste vara avslutade och inte endast minimerade. Välj Avsluta/Stäng/Quit eller motsvarande i programmets meny för att stänga ned programmen helt.  
  7.  Kontrollera att din dator inte är smittad av virus eller annan skadlig kod. Uppdatera ditt antivirusprogram med de senaste virusdefinitionerna och gör därefter en fullständig datorkontroll. Se exempel på bra antivirusprogram nedan under fliken "Så surfar du säkert"  
  8.  Nu är det äntligen dags att kontrollera hastigheten! Starta en webläsare (tex Explorer, Google Chrome, Safari, Firefox eller annan webläsare som du har installerat på din dator). Slå därefter in adressen: www.bredbandskollen.se. När du kommit in på sajten så trycker du på "Starta mätningen".   bredbandskollen
Om du skulle få problem med att komma in på bredbandskollens hemsida, så kan du prova om du kan gå in på någon annan sajt tex www.google.se.
Om du då skulle ha problem att komma ut även på google, så måste du förmodligen inaktivera din trådlösa internetförbindelse, för att din dator ska förstå att du nu tänkt surfa direkt via kabel, och inte som innan via din trådlösa router.

Hur man inaktiverar sitt trådlösa nätverk varierar från dator till dator och beror även på vilket operativsystem du har. Läs i din dators bruksanvisning eller googla på nätet hur man gör för att inaktivera trådlöst nätverk på just ditt operativsystem.
Efter att du har inaktiverat ditt trådlösa nätverk, kan du starta om routern, genom att dra ur strömsladden och vänta ca 10-15 sec innan du kopplar in den igen. Prova därefter att komm aut på nätet igen. Dvs upprepa punkt 8.
  9.  Utvärdera ditt resultat! Efter färdig mätning på www.bredbadandskollen.se så kan du utvärdera ditt resultat. Skriv gärna upp resultatet. Om du inte är nöjd med ditt resultat, måste du först kontrollera om flaskhalsen finns i din egen dator. Genom att göra om du hastighetsmätningen på en annan dator, så kan du se om felet ligger i din egen utrustning eller om hastigheten verkligen är för låg fram till ditt ADSL-modem. Gör om punkt 4-9 med en annan dator/laptop/surfplatta.   
  10.  Fick du samma resultat på alla enheter i ditt hushåll? Om inte, så kan du försöka optimera de datorer som fått dåligt hastighetsresultat genom att uppdatera hårdvaran i de "sämre" datorerna, såsom nätverkskort, minne, mm för att kunna utnyttja bredbandet maximalt.

Kontrollera även att du har de senaste webläsarna och operativsystemen. Datorns mjukvara påverkar ofta dess prestanda. Undvik att surfa med gamla versioner av webläsare, nya uppdateringar finns oftast att ladda hem gratis från respektive webläsares hemsidor.  
  11.  Prova om hastigheten blir densamma när du surfar trådlöst! När du testat hastigheten, en i taget, via kabel, hos alla dina enheter, så kan du gå vidare och även testa om du uppnår samma hastighet på dina olika enheter när du surfar via din trådlösa router. (Om du vanligtvis brukar använda en trådlös router vill säga). Börja med att koppla tillbaka din trådlösa router i ADSL-modemet. Sätt ihop kablarna på samma sätt som det var kopplat förut. Därefter kan du på nytt testa dina olika enheter, en i taget. Genom att åter gå in på www.bredbandskollen.se.
OBS! Kontrollera att du åter slagit på / aktiverat trådlöst nätverk, så att din dator nu förstår att du skall surfa via den trådlösa routern (och inte som innan direkt via kabel. Läs mer om trådlöst nätverk i den kursiva texten under punkt 8).  
  13.  Utvärdera resultatet av den nya mätningen. Får du samma resultat, nu när du surfar via din trådlösa router, som förut när du surfade direkt via kabel? Om inte, så har du en flaskhals i din router. En del routrar har inte tillräckligt stor genomströmningshastighet eller är konfigurerade felaktigt. Om du inte kommer upp i samma hastighet när du surfar via routern, som när du surfade direkt via kabel, så ligger problemet hos din router. Andra orsaker till att det går långsammare när du surfar via ditt trådlösa nätverk, kan vara att du har hinder på vägen som tjocka väggar, eller om du har störningskällor i din hemomgivning som arbetar på liknande frekvenser, tex andra nätverk, mikrovågsugnar, trådlösa telefoner eller babymonitorer. (Däremot störs inte din bredbandssignal av TV-sändning eller radiomottagning, då dessa inte har några kopplingar till datanätet).

Långsamt trådlöst nätverk kan även bero på att det trådlösa nätverkskortet i din dator har en svag antenn eller att routern har en installerad programvara med drivrutiner som stör din dators nätverkskort.

En annan anledning till att ditt trådlösa nätverk är långsamt kan vara att du har grannar som "snyltar" på ditt bredband. Se till att skydda ditt trådlösa nätverk med ett lösenord, så att inte objudna gäster kan logga in och surfa på ditt bredbands bekostnad. På www.bredbandskollen.se kan du hitta mer tips om hur du optimerar din dator och din router, eller kontakta den leverantör som du köpt datorn / routern av för ytterligare support.  
Se alltid till att du har det senaste antivirusprogrammet med den senaste virusuppdateringen installerad. Alla moderna operativsystem (även Windows) innehåller system för säkerhet som antivirus -och brandväggsfunktion. Du behöver dock aktivera dessa funktioner själv. Här kan du läsa mer om Microsoft Security Essentials. 
Vi rekommenderar även:

AVG Antivirus http://free.grisoft.com Avira Antivir http//www.free-av.com

Avast! Antivirus http://www.avast.com

Uppdatera datorn kontinuerligt med Microsoft Update.

Installera ett Antispionprogram i datorn som detekterar och tar bort spionprogram. Se till att din brandvägg är uppdaterad med den senaste mjukvaran (mjukvara för antingen Windows eller hårdvara (firmware). Microsoft har mycket information på sin hemsida.
• Verktyget Antispyware som söker igenom datorn efter spionprogram
• Uppdateringar till MSN, förhindrar bl.a. virus
• Uppdateringar till Windows, täpper till de luckor som finns.
• Uppdateringar till Office, täpper till de luckor som finns.

 
Vanliga frågor & svar om bredband
 

Du väljer hastighet själv. F.n. finns 10(10), 25(25), 50(50), 100(100) och 250(250) Mbps att välja på. Första talet anger in-hastigheten. Talet inom parantes anger ut-hastigheten.
 
Val av hastighet beror på hur du tänkt använda anslutningen. Om du enbart surfar runt på olika hemsidor och betalar räkningar kan lägsta hastigheten räcka. Är du en mer avancerad användare, som förutom att surfa runt även vill ringa via bredbandet, ladda ner dokument, spela on-line, lyssna på strömmande musik, se play-tv osv, bör du välja en högre hastighet. För dig som har flera avancerade användare i hushållet samtidigt, rekommenderar vi 250 Mbps-abonnemanget som ger bästa möjliga prestanda.
 
Ingående hastighet, är förenklat det som påverkar hur snabbt du upplever att du kan hämta information. Utgående hastighet däremot påverkar hur snabbt du kan skicka information till andra.
 
Ja. Du kan både höja och sänka hastigheten under pågående bindningstid. Ring 0370-69 41 00 eller maila oss kund@varnamoenergi.se så justerar vi din hastighet.
 
För villakunder/boende i enbostadshus är bindningstiden 12 månaders och uppsägningstiden 1 kalendermånad.
 
För boende i lägenhet/flerbostadshus är bindningstiden/uppsägningstiden 1 kalendermånad.
 
Efter den inledande bindningstidens utgång, övergår abonnemanget till ett tillsvidareabonnemang med 1 kalendermånads uppsägningstid.
 
Ja, genom att använda en trådlös bredbandsrouter eller genom att bygga ett eget nätverk inne i huset, kan flera datorer, laptopar och smartphones anslutas till bredbandsanslutningen.
 

All utrustning som behövs för att ansluta en styck dator via kabel ingår i anslutningsavgiften. Vill du ansluta fler datorer, laptopar, surfplattor och smartphones till din bredbandsanslutning gör du detta själv via en trådlös router eller genom att skapa ett hemmanätverk med ytterligare kabel och router. Denna extrautrustning köper du själv i din datorbutik.
 
Om du har ett avancerat hemmanät måste du utreda var ”flaskhalsen” ligger!
1. blir det skillnad när du kör en eller flera datorer samtidigt?
2. blir det skillnad när du kör trådlöst eller med kabel?
3. har du stängt av alla program för fildelning när du provar din bandbredd?
4. har du säkrat upp ditt trådlösa nät så att inte grannen belastar ditt nät?
Läs gärna mer under Tips & Trix ovan.
 
Innan du ringer supporten hos Värnamo Energi kan du:
1. kontrollera dina kablar, så det inte glappar i någon anslutning.
2. starta om din router.
3. starta om ev. telefonidosa till IP-telefoni.
4. starta om din dator.
5. Kolla så att ditt trådlösa nät på datorn är ”inaktiverat” när du kör med kabel!
6. Kolla så att ditt kabelnät på datorn är ”inaktiverat” när du kör trådlöst!
 

1. Kolla din trådlösa router (Om du använder en).
Är din router äldre än två år? I så fall kan den vara för gammal och dess prestanda kan ha försämrats. En del routrar har för dålig kapacitet även som nya. Har du köpt en router med för dålig genomströmningshastighet eller felaktig konfiguration kan din trådlösa uppkoppling bli undermålig.
 
Om du surfar trådlöst och upplever att din hastighet är för låg kan du prova att koppla datorn med en nätverkskabel direkt till bredbandsuttaget. (Se mer hur det går till under tips och trix ovan).
 
Blir hastighetsresultatet bättre när du surfar direkt via kabel i uttaget, så visar detta på att du behöver byta router/åtgärda ditt eget trådlösa nätverk.
 
Om det trådlösa surfandet inte blir bättre trots att du köpt en ny bättre router, kan det vara annat som stör i ditt hemmanätverk. Tex kan andra trådlösa enheter såsom trådlösa telefoner, eller andra elektronikprylar såsom exempelvis en microvågsugn, störa din trådlösa bredbandsuppkoppling. Det kan även vara så att din routern fått en olämplig placering. Finns det väggar som hindrar signalen? Försök att placera din router så centralt som möjligt i ditt hem.
 
För bästa prestanda rekommenderar vi alltid att du surfar direkt via kabel istället för trådlöst.
 
2. Klämda /skadade kablar?
Modemet eller kablarna kan ha fel som leder till lägre hastigheter. Kontrollera så att inte någon av dina kablar blivit klämda eller skadade, eller att det är glappkontakt någonstans.
 
3. Har du program för fildelning?
Program för fildelning har stor inverkan och det är ofta den utgående trafiken som skapar mest problemen, således den trafiken som är initierad från omvärlden.
 
4. Laddar du ner tunga filer?
Ladda inte ned tunga filer samtidigt som du surfar. Stora filer kan ta mycket av bandbredden vilket kan ha stor påverkan på din surfhastighet. Försök därför om möjligt att passa på att ladda ned större filer när du inte surfar.
 
5. Gammal webbläsare / gammalt operativsystem? .
Datorns mjukvara påverkar ofta dess prestanda, därför kan det vara smart att se till att man har de senaste versionerna. Undvik till exempel att surfa med en gammal version av webbläsaren, uppdateringarna hittar du oftast gratis på webbläsartillverkarens hemsida.
 
6. Gammal dator?
Om du har en gammal dator kan det vara bra att uppgradera hårdvaran i den, så som nätverkskort, minne m.m. Detta för att kunna utnyttja bredbandet maximalt.
 
7. Antivirusprogram och brandvägg?
Se till att du har brandvägg och antivirusprogram installerat på datorn, så slipper du virus och attacker som kan försämra bredbandets hastighet och skada datorn. (Se längre ner för tips på gratis nedladdningsbara skyddsprogram).
 
8. Städat datorn på länge?
Att regelbundet rensa din dators hårddiskar på program som du inte använder och även tömma internetmappar kan förbättra din dators prestanda.
 
9. Hur är det med minnet?
Alla program som är aktiva på datorn använder datorns minne. Flera program igång samtidigt kan göra så att datorn upplevs som långsam. Spara minne genom att alltid stänga ner program som du inte använder.
 
.
Alla moderna operativsystem (även Windows) innehåller system för säkerhet som antivirus -och brandväggsfunktion. Du behöver dock aktivera dessa funktioner själv.
Här kan du läsa mer om Microsoft Security Essentials
Du kan också använda dig av andra system som finns att köpa på marknaden. Se ovan under rubriken Tips & Trix hur du surfar säkert eller så kan du Googla efter ”fria” system som du kan tanka ner och installera på din dator.
 

Inloggning Kundsida Bredband / TV

Användarnamn:


Lösenord:


Inloggning Webmail

E-Postadress:

Lösenord:

Senaste nyheter

 

DRIFTINFO:

Länk till senaste nyheter om vårt el-, fjärrvärme-, bredband- & tv-nät. 


FELANMÄLAN:
Felanmälan på el, fjärrvärme,bredband eller TV kan göras dygnet runt per telefon
0370-69 41 00