Frågor och svar TV
Vad händer den 26 februari?
1. Om du har en nyare tv, som stödjer HD, CI+ och MPEG4, samt om du redan har ett programkort och någon sorts mottagningsutrustning (CA-modul eller digitabox). Ja då kommer du inte behöva göra något alls eftersom du redan är väl förberedd för att se HD-sändningar.
2. Alla kanalerna i Baspaketet (förutom TV8, TV10, TNT, CNN, Boomerang och Cartoon networks) kommer sändas i HD.
3. Alla HD-kanaler kommer sändas i MPEG4-format, OCH även kanalerna: Cartoon Network, Boomerang, CNN och TNT.
4. Kanalplatslistan kommer att ändras. Tidigare låg tex SVT1HD på kanal plats 31, SVT2HD på kanalplats 32 osv. From 26 februari flyttas HD-kanalerna fram, så att SVT1HD hamnar på kanalplats 1, SVT2 HD på kanalplats 2, osv. Detta innebär att om din TV inte stödjer HD och du inte köpt programkort och mottagningsutrutsning, så kommer du inte kunna se HD-sändningen.
5. Några kanaler i Baspaketet kommer fortfarande spegelsändas digitalt utan HD, nämligen SVT1, SVT2, och TV4 men de flyttas då bakåt i kanalplatslistan och hamnar på plats 31 och högre.
6. Några kanaler i Baspaketet kommer fortfarande sändas analogt.
7. Kanalplatslistan kommer att ändras. Länk till ny kanalplatslista.
8. Frekvenstabellerna kommer att ändras. Länk till ny frekvenstabell.
 
 
Hur ser jag HD-TV?
1. Har du en ny (0-3 år) "digital" platt-tv som har inbyggt stöd för HD, CI+ och MPEG4?
- Då kan du se både HD-kanaler och MPEG4-kanaler genom att köpa programkort OCH en CA-modul HD /eller en Digitalbox HD.
För att ta reda på vilka format din egen tv-apparat stödjer får du titta i tv:ns bruksanvisning alternativt fråga den tv-handlare som du köpt tv:n av.
 
2. Har du en gammal (mer än 5 år gammal)"digital" platt-TV som INTE har inbyggt stöd för både HD, CI+ och MPEG4?
- Då kan du se både HD-kanaler och MPEG4-kanaler genom att köpa programkort OCH en Digitalbox HD.
För att ta reda på vilka format din egen tv-apparat stödjer får du titta i tv:ns bruksanvisning alternativt fråga den tv-handlare som du köpt tv:n av.
 
3. Har du en gammal "analog" tjock-TV så stödjer dessa tv-apparater INTE HD, CI+ eller MPEG4 elle digital sändning.
- DÃ kan du se HD-kanaler och MPEG-4 kanaler genom att köpa programkort OCH en Digitalbox HD.
Behöver du ställa in din egen tv-apparat för titta på Baspaketet analogt UTAN programkort/digitalbox får du titta i tv:ns bruksanvisning alternativt fråga den tv-handlare som du köpt tv:n av.

 
Vad menas med CA-modul?
Måste jag ha en CA-modul?
1. Med en CA-modul och ett programkort kan du som har en nyare platt-tv som stödjer standarden CI+ och MPEG4-format, se alla högupplösta HD-kanaler samt även alla de kanaler som sänds i MPEG4.
2.

En CA-modul kostar 595 kr. Programkort köps separat. Gå till info, villkor och beställningsida.

 
 
Vad menas med digitalbox?
Måste jag ha en digitalbox?
1.

Med en digitalbox och ett programkort kan du som har en äldre tv se digitala kanaler.

När man har en digitalbox kan man även spela in den kanal man tittar på, med en separat hårddisk (separat hårddisk medföljer ej, köps separat). Vill man spela in kanaler är det ett bra alternativ att köpa en digitalbox även om man har en ny platt-tv.

2.

En digitalbox kostar 895 kr. Programkort köps separat Gå till info, villkor och beställningsida.

 
 
Vad menas med programkort?
Måste jag ha programkort?
Varför måste man ha programkort?
1.

Från och med 26 februari kommer en majoritet av kanalerna i Baspaketet att sändas i HD.

För att se HD-kanaler behövs ett programkort. Detta beror på att tv-distributörerna kräver att vi krypterar (låser) alla HD-sändningar för att hindra olaglig spridning av tv-innehållet. För att låsa upp bilden behövs ett programkort som fungerar som en nyckel.

2.

Förutom att se alla Baspaketets 22 kanaler, så kan du som har programkort även lägga till ytterligare kanaler om du vill. Se vårt tilläggsutbud.

De flesta tilläggskanalerna (förutom Viasats kanalpaket) har endast en kalendermånads bindningstid. Detta innebär att du kan lägga till och ta bort tv-kanaler periodvis när du vill, tex på semestern, på påsklovet, vid slutspelsdags eller i samband med någon stor tävling som du följer i någon av specialkanalerna. Tilläggskanaler finns från 19 kr/månad per kanal.

3. Förutom programkort behöver du ochså ha någon sorts mottagningsutrustning att stoppa programkortet i. Mottagningsutrsutningen består av en CA-modul eller en digitalbox. Se info ovan.
4.

Programkort kostar 29 kr/månad plus en engångs aktiveringskostnad på 295 kr. Max tillåtet programkort per hushåll är 5 st. Gå till info och beställningsida.

 
 
Vad menas med HD?
Vad menas med MPEG4?
Varför gör ni förändringar?
1. HD står för High Definition, vilket betyder tv-signal med hög upplösning. Den högupplösta bilden blir skarpare och mer detaljrik eftersom bilden innehåller mer information än en vanlig tv-signal. HD-tv ger dig fem gånger bättre bild än "vanlig" standard-tv (analog eller digital bild). Allt fler tv-tittare har stora tv-apparater som kräver bättre upplösning på bilden. 
2. MPEG4 är ett sätt att komprimera (packa ihop) tv-signaler så att det ska få plats mer kanaler i utbudet.
3. Allt fler kanalbolag växlar över till att enbart göra HD-kanaler samt komprimerar sina tv-signaler med MPEG4-teknik. Redan förra året blev exempelvis Discovery Channel och Animal Planet rena HD-kanaler. Kanal 5 och 9 blev "låsta" kanaler som krävde programkort. Även public service kanalerna Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT24, SVT1 och SVT2 har funnits i både "vanlig" digital signal samt i HD-sänding sedan länge. Observera att det är inte Värnamo Energi som tar dessa beslut. Det är kanalbolagen som äger kanalerna och som gör själva kanalinnehållet som bestämmer hur tv-distributörer som Värnamo Energi får lova att sända ut deras kanaler.
 
 
Måste jag göra kanalsökning?
Hur gör man en kanalsökning?
1. Om du har en nyare tv, som stödjer HD, CI+ och MPEG4, samt om du redan har ett programkort och mottagningsutrustning (CA-modul eller digitabox), behöver du inte göra någon kanalsökning eftersom du redan är väl förberedd för att se HD-sändningar.
2.

Om du är ny tv-kund eller om du är en befintlig kund som nyligen lagt till extra kanaler, eller om du är kund som precis köpt en ny digitalbox eller en ny CA-modul, ja då kan du behöva göra en kanalsökning för att få in kanalerna på din tv-apparat.

Om du är kund utan programkort som vill se kanalerna digitalt eller analogt, så kan du behöva göra en kanalsökning beroende på hur din tv-apparat fungerar (olika tv-modeller fungerar på olika sätt, en del tv-apparater har tex automatisk kanalsökning. Du måste själv kontrollera hur din egen tv-apparat fungerar, se tv:ns bruksanvisning eller kontakta den tv-handlare du köpt tv:n av.

3.

Allmänt om Kanalsökning:

Länk till ny lista med kanalplatser.
Länk till lista med frekvenstabell.

4.

Kanalsökning för dig med digitalbox:
Har du köpt en digitalbox hos oss så skall du göra kanalsökningen på digitalboxen.

Du hittar utförlig information om hur du skall gå till väga nedan.
Börja med att titta efter vad just din digitalbox heter och välj därefter instruktionsfil nedan:
Kanalsökning Digitaly T-2001 CX
Kanalsökning Digitaly T500 CX
Kanalsökning Dilog Dt 250/255
Kanalsökning Maximum T-80
Kanalsökning Dilog 270/280
Kanalsökning 
Dilog DT 760 Dubbeltunerbox

5. Kanalsökning för dig med CA-modul:
Har du köpt en CA-modul av oss så skall du göra kanalsökningen på din egen tv-apparat. Se din tv’s manual, alternativt kontakta tv-handlaren som du köpt tv:n av.
6. Vill du ha hjälp med kanalsökningen?
Nedan rekommenderar vi några leverantörer som kan hjälpa dig mot en fast avgift:
Dialect Bredaryds Radio.................. 0370-86400
Svenska Datorsystem/ET Antenn.... 0370-14900
Telemontage................................... 0370-692700
Elajo Bredaryd................................. 0370-374150
Elajo Värnamo.................................. 0370-47000
 
 
Vilka kanaler ingår i Baspaketet?
Vilka tilläggskanaler finns?
1. Läs mer om vårt Baspaket här. 
2. Läs mer om vårt tilläggsutbud här.
3. Läs mer om vår kampanj på utrustning.